Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KTŘD DFJP (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5752

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 628
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Návrh opatření pro obnovení provozu Jindřichohradeckých úzkokolejných drah
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vohnout, Jindřich; Nachtigall, Petr
    Téma se bude zaměřovat na současný stav Jindřichohradeckých úzkokolejných drah, jenž autora této práce tíží a proto se tímto tématem aktivně zabývá. Práce byla zadána společností Gepard Express, která taktéž usiluje o obnovení provozu. Bude zde popsán význam tratí, jejich technický stav a příčiny zastavení provozu, tvorba variant nových jízdních řádů, které budou přizpůsobeny současným potřebám a požadavkům cestujících. Při sestavování variant jízdních řádů budou zohledňovány nejen technické možnosti, ale také ekonomické aspekty, které hrají klíčovou roli v udržitelnosti provozu. Tyto varianty jízdních řádů budou detailně porovnány. Pomocí různých metod se porovnají různé varianty řešení. Výsledkem práce se stane komplexní návrh jízdních řádu, který bude zahrnovat ekonomické aspekty po obnovení provozu Jindřichohradeckých úzkokolejných drah.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Prověření dopravní technologie v úseku Velký Osek - Nymburk hlavní nádraží
    (Univerzita Pardubice, 2024) Urban, Petr; Matuška, Jaroslav
    Diplomová práce Prověření dopravní technologie v úseku Velký Osek - Nymburk hlavní nádraží se zabývá posouzením vhodnosti navrženého technického řešení pro předpokládaný rozsah dopravy a je-li daný dopravní koncept vhodně navržen.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Návrh technologie práce seaďovacího nádraží po dokončení 4. stavby uzlu Plzeň
    (Univerzita Pardubice, 2024) Bárta Telecká, Zuzana; Nachtigall, Petr
    Práce se zabývá seaďovacím nádražím Doubravka v Plzni. eší problematiku dvou významných investičních akcí - Správy železnic s. o. a editelství silnic a dálnic, které se více či mén dotýkají tohoto nádraží. Ovlivnna bude jeho konfigurace a rozsah technického vybavení, což se dotkne seaďovacího nádraží jak technicky, tak dopravn. Shrnuje stav spádovišt ped rekonstrukcí a navrhuje vhodné varianty ešení po jeho rekonstrukci.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Technologické aspekty přepravy kontejnerů na vybraných trasách v rámci Armády České republiky
    (Univerzita Pardubice, 2024) Piskač, Hynek; Široký, Jaromír
    Práce se zabývá systémem využití kontejnerů v Armádě České republiky. Popisuje nejvíce využívané typy kontejnerů, prostředky pro jejich přepravu a manipulaci s nimi. V práci je dále zhodnocena infrastruktura vybraných posádek Armády České republiky z hlediska jejího využití pro kombinovanou dopravu. V její poslední části je uvedeno srovnání železniční a silniční přepravy kontejnerů na trasách do vybraných posádek.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Zpoplatnění železniční dopravní cesty v evropských zemích
    (Univerzita Pardubice, 2024) Špringl, Tomáš; Molková, Tatiana
    Práce by měla dát přehled způsobů zpoplatnění dopravní cesty a služeb ve vybraných zemích konkrétně Česká republika, Rakousko, Švýcarsko, Itálie, Dánsko, Švédsko Polsko, Srbsko a Chorvatsko a dát přehlednou formou srovnání mezi různými způsoby zpoplatnění a různou výší těchto poplatků i ve vazbě na osobní expresní a regionální vlaky a nákladní vlaky.
  • Náhled
    Diplomová práceStatus neznámý
    Využití elektromobility při rozvozu pro Kuklenskou prádelnu s.r.o.
    (Univerzita Pardubice, 2024) Švadlenková Groulová, Veronika; Široký, Jaromír
    V práci bude uvedena analýza současného stavu rozvozu firmy Kuklenská prádelna s.r.o., ke kterému nyní slouží vozidlo se spalovacím motorem. Bude navržena výměna tohoto vozidla za elektrovozidlo. V rámci rozvozu mimo Hradec Králové bude v práci zpracována výměna automobilu za elektromobil. Pro rozvoz po Hradci Králové budou zpracovány tři návrhy. První na výměnu za nákladní elektrokolo, druhý za elektrickou nákladní tříkolku a třetí za elektromobil. V závěru práce bude zhodnoceno, zda bude pro firmu přínosné pořízení elektromobilu i elektrokola či elektrické nákladní tříkolky. Výsledkem diplomové práce bude návrh racionalizace provozu pro rozvoz.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Změna provozu městské hromadné dopravy při výlukové činnosti v jižní části Ostravy
    (Univerzita Pardubice, 2024) Odvárka, Petr; Bulíček, Josef
    Tato diplomová práce se zabývá změnou organizace městské hromadné dopravy v jižní části Ostravy během výluky tramvajové trati na ulicích Horní a Závodní. Cílem práce je navrhnout řešení výluky, které by bylo co nejméně komplikované pro cestující, minimalizovalo počet přestupů a zároveň bylo pro Dopravní podnik Ostrava a.s. co nejméně finančně náročné a vytvořit metodiku pro tvorbu výlukových plánů, kterou by mohl dopravní podnik aplikovat i v jiných částech města. V práci je popsáno dotčené území, systém městské hromadné dopravy v Ostravě včetně ODIS a úloha DPO při řešení výluk. V praktické části autor DP srovnává běžný a výlukový provoz MHD, navrhuje trasy linek náhradní dopravy, určuje minimální počet potřebných vozidel a předkládá vlastní základní návrh výluky s podrobnými jízdními řády, které sám vypracoval, a zkoumá možnosti úspor provozních nákladů. V diplomové práci je představena varianta DPO a je porovnána s autorovým základním návrhem výluky. V závěru práce je výluka vyhodnocena z hlediska provozních nákladů a autor dochází k závěru, že jeho základní návrh může sloužit jako metodika pro tvorbu výlukových plánů u podobných situací v budoucnosti.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Návrh opatření pro podporu udržitelné mobility ve vybraném městě
    (Univerzita Pardubice, 2024) Slíva, Jan; Ledvinová, Michaela
    Diplomová práce se zabývá návrhem opatření na podporu udržitelné mobility ve městě Zlín. Jejím cílem je na základě analýzy současných plánovaných a realizovaných opatření města v oblasti udržitelné mobility navrhnout další vhodná opatření pro tuto oblast. Teoretická část práce se věnuje konceptům udržitelné mobility, modal splitu a průzkumu dopravního chování. Na následnou analýzu současných opatření navazují návrhy, které mají potenciál přispět k dalšímu rozvoji a využívání nabízených druhů udržitelné dopravy. Práce poskytuje komplexní pohled na stávající strategie a představuje nové přístupy k podpoře udržitelné mobility.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Prodloužení tramvajové tratě ze Štefánikovy čtvrti na Lesnou, Haškovu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Košíček, Viktor; Nachtigall, Petr
    Práce se zabývá dopravní obslužností východní částí brněnského sídliště Lesná a možnostmi jejího zlepšení. V kapitole analýza současného stavu autor popíše současný stav dopravní obslužnosti a vyjádří se k již existujícím projektům možného rozvoje tramvajové dopravy. V návrhové části práce autor navrhne možné varianty zlepšení dopravní obslužnos-ti v podobě prodloužení tramvajové nebo trolejbusové linky a vyčíslí náklady na provoz, což provede i u současného stavu. Na závěr porovná obě varianty mezi sebou i se současným stavem z hlediska nabídky spojů a denních nákladů na provoz a vybere nejvhodnější z nich.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Organizace provozu na trase C pražského metra při přechodu ze současného systému na provoz automatizovaný
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zeisek, Lukáš; Drdla, Pavel
    Diplomová práce se zaměřuje na problematiku organizace provozu na trase C pražského metra v přechodném období z konvenčního systému na plánovaný provoz automatizovaný. Cílem práce je navrhnout konkrétní postupy pro zajištění koordinace smíšeného provozu v tomto přechodném období.