Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KDMML DFJP (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5740

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 96
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Chytré informační aplikace
    (Univerzita Pardubice, 2024) Khopta, Valeriia; Křupka, Jiří; Bílková, Renáta
    Tato práce se zaměřuje na návrh nového prototypu mobilní informační aplikace pro veřejnou dopravu. Hlavním cílem práce bylo vytvořit prototyp, který informuje cestující o jízdních řádech, vyhledává přestupy v závislosti na poloze uživatele a reaguje na aktuální dopravní situaci. V práci jsou popsány základy designu a specifika vývoje informační aplikace, včetně vlivu barev a písma na uživatelský zážitek. Analytická část zahrnuje výzkum uživatelské zkušenosti a identifikaci silných a slabých stránek existujících aplikací. Praktická část se věnuje navrhovaní prototypu s využitím online nástrojů Figma a Maze, včetně implementace nových funkcí, jako je "Mapa metra" a "Výpočet času do nejbližší zastávky", "Informování o situaci na dopravní síti", "Zobrazení environmentálních ukazatelů". Hodnotící část posuzuje efektivitu prototypu na základě zpětné vazby uživatelů, času a nákladů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Možnosti využití AI v rámci projektového řízení IT dodávek systémů pro nákladní vlakovou dopravu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zmetáková, Tereza; Jovčić, Stefan; Štěpánek, Jindřich
    Práce se zaměřuje na využití AI v projektovém řízení firmy zabývající se nákladní železniční dopravou. V práci jsou položeny teoretické základy pro následnou analýzu současného stavu projektového řízení v dané společnosti. Prostřednictvím analýzy jsou identifikovány příležitosti k implementaci umělé inteligence, které jsou popsány v návrhové části. Návrhy jsou dále zhodnoceny.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Snižování vnímané pracovní zátěže strojvedoucích metra
    (Univerzita Pardubice, 2024) Valovič, Lukáš; Gottwald, Dalibor; Matoušek, Jan
    Tato diplomová práce zkoumá vnímanou pracovní zátěž strojvedoucích metra v dopravním podniku, s důrazem na identifikaci hlavních faktorů, které přispívají k této zátěži. Výzkum využívá kombinaci kvantitativních a kvalitativních metod k objasnění příčin vnímané zátěže. Na základě zjištěných dat jsou navrhována konkrétní opatření, která byla následně zhodnocena. Jedná se o implementaci kurzů pro zvýšení psychické odolnosti, zařazení testování MBTI do procesu náboru nových zaměstnanců a úpravu odpočinkových prostor a sociálních zařízení pro zlepšení pracovního prostředí.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Marketingová komunikační kampaň tématu vlakem ekologičtěji s využitím sociálních sítí pro České dráhy, a.s.
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hofr, Antonín; Chocholáč, Jan; Vlažná, Radka
    Diplomová práce se zabývá marketingovou komunikační kampaní tématu "Vlakem ekologičtěji" s využitím sociálních sítí pro České dráhy, a.s. V první kapitole je teoreticky vymezena zkoumaná problematika se zaměřením na marketingovou komunikaci, plánování marketingové komunikační kampaně, sociální sítě a environmentální aspekty jednotlivých dopravních módů. Ve druhé kapitole je zpracována analýza současného stavu marketingové komunikace Českých drah, a.s., v kontextu tématu "Vlakem ekologičtěji". Ve třetí kapitole je na základě výsledků provedených analýz ve druhé kapitole navržena marketingová komunikační kampaň tématu "Vlakem ekologičtěji" s využitím sociálních sítí pro České dráhy, a.s., včetně konceptu textů a vizuálů. Ve čtvrté kapitole je návrh zhodnocen.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Doprava zboží z přístavu Gent do ČR
    (Univerzita Pardubice, 2024) Bartuněk, Adam; Nožička, Jiří; Ivanov, Alexandr
    Diplomová práce se zabývá problematikou přepravy zboží z přístavu Gent do Ostravy. Konkrétně se jedná o přepravu hutnického polotovaru zvaný brama. Práce analyzuje ekonomickou a environmentální náročnost silniční, železniční a vodní přepravy. Text hodnotí, který způsob přepravy je nejvýhodnější.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Návrh dopravní obsluhy hromadných akcí v aglomeraci Poznaně
    (Univerzita Pardubice, 2024) Tereszczuk, Orest Włodzimierz; Soušek, Radovan; Juránková, Petra
    Práce analyzuje dopravu jednak obecně a jednak s ohledem na hromadné akce v aglomeraci Poznaně a na příkladu festivalu fantastiky Pyrkon zkoumá postup přípravy účelové dopravy na zmíněnou událost. V rámci práce byl vypracován zjednodušený 4-stupňový dopravní model pomocí knihovny cytoscape.js a základních poznatků teorie grafů za účelem podpory rozhodování při organizaci jednotlivých relací. Předmětem návrhu je rámec zhodnocení celého projektu.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Poplatek za užití dopravní cesty u vysokorychlostních tratí
    (Univerzita Pardubice, 2024) Najman, Jakub; Becková, Helena; Černý, Jiří
    Práce se zabývá otázkou možného zpoplatnění železniční dopravní cesty v České republice. Zaměřuje se zejména na situace spojené s provozem na vysokorychlostních tratích. Zkoumá situaci v Německu a ve Francii a porovnává ji s děním v České republice. Cílem této práce je na základech zkoumaných odlišností v jednotlivých systémech navrhnout možnou podobu výpočtu zpoplatnění vysokorychlostní železniční dopravní cesty v České republice.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Personální zajištění pro lanovou dráhu Podbaba-Bohnice
    (Univerzita Pardubice, 2023) Hádlová, Petra; Pojkarová, Kateřina; Kejha, Pavel
    Tato diplomová práce se zaměřuje na personální činnosti potřebné k zajištění plánovaného projektu nové lanové dráhy v Praze. Práce se zabývá otázkou, jaké pozice jsou k obsluze lanové dráhy potřeba, kolik pracovníků se bude hledat, jak se budou hledat, co budou mít na starosti, jakou kvalifikaci musí splňovat a co proto může začít provozovatel dělat již teď.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Optimalizace toků zásilek v dodavatelském podniku
    (Univerzita Pardubice, 2023) Mňoučková, Veronika; Krbálková, Michaela; Rosskohl, Ladislav
    Tato diplomová práce se zabývá optimalizací toků zásilek na DSPU Praha Malešice v rámci České pošty s.p. Práce je rozdělena do čtyř částí. První část se vymezuje teoretickou problematiku materiálových a procesních toků. Druhá část práce se věnuje analýze současného stavu toků zásilek a přidružených procesů na DSPU Praha Malešice. Třetí část je zaměřena na návrhy pro zlepšení stávající situace. Závěrečná část práce zhodnocuje představené návrhy.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Logistické procesy na depu České pošty, s.p. v Pardubicích
    (Univerzita Pardubice, 2023) Klement, Josef; Lejsková, Pavla; Kampf, Rudolf
    Diplomová práce je zaměřena na logistické procesy sběrného přepravního uzlu v Pardubicích. V teoretické části se práce zabývá obecnou charakteristikou logistiky a jejich prvků, doplněných o informace v oblasti problematiky automatické identifikace a filozofie Kaizen. V části praktické se práce zabývá analýzou již zavedených logistických procesů a jejich vyhodnocením. Součástí této práce jsou také návrhy na zlepšení logistických procesů a jejich následné zhodnocení.