Problematika vyluhovatelnosti kovů z materiálů používaných pro zpracování a uchovávání potravin a nápojů

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Weidlich, Tomáš cze
dc.contributor.author Martinková, Šárka
dc.date.accessioned 2012-09-14T04:42:58Z
dc.date.available 2012-09-14T04:42:58Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/47597
dc.description.abstract Práce je zaměřena na studium vyluhovatelnosti mědi z mosazi, niklu z nerezavějící oceli potravinářské kvality a hliníku z hliníkové nádoby. Byly provedeny výluhové testy daných kovů za použití 3% vodných roztoků organických kyselin (octové, vinné a citronové) v různých časových intervalech. Nejvyšších koncentrací bylo dosaženo ve výluzích 3% vodných roztoků kyseliny octové, kdy tyto koncentrace byly po 144 hodinovém luhování ve výluhu z mosazi 2209,5 mg.l-1 a ve výluhu z hliníkové nádoby 1021,00 mg.l-1. V případě výluhu z nerezové oceli bylo nejvyšší koncentrace dosaženo po 32 hodinovém vyluhováním 3,87 mg.l-1. U všech vzorků připravených 144 hodinovým vyluhováním příslušného kovu, byly provedeny sorpční testy za pomoci kávové sedliny, celulózové vaty, huminových kyselin nebo celit. Nejúčinnějším sorbentem ve všech vzorcích se ukázaly huminové kyseliny. Aktuální koncentrace určovaných kovů v připravených výluzích a koncentrace kovu ve vzorku po působení daného sorbentu byly stanovovány pomocí ICP-OES. cze
dc.format 53 s. cze
dc.format.extent 1121871 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení cze
dc.subject výluh cze
dc.subject měď cze
dc.subject nikl cze
dc.subject hliník cze
dc.subject ICP-OES cze
dc.subject sorbent cze
dc.subject leachate eng
dc.subject copper eng
dc.subject nickel eng
dc.subject aluminium eng
dc.title Problematika vyluhovatelnosti kovů z materiálů používaných pro zpracování a uchovávání potravin a nápojů cze
dc.title.alternative Leaching of non-ferrous metals from materials used for foodstuff and beverages processing or storing eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2012 cze
dc.description.abstract-translated This work is focused on the study of leaching of copper from brass, nickel from stainless steel and aluminum from aluminum vessel. Leach tests of corresponding metals with 3% aqueous solution of organic acids (acetic acid, tartaric acid, citric acid) in various time intervals were made. The highest concentrations were reached in extracts of 3% aqueous acetic acid solutions, when these concentrations were at 144-hour liquor brewing in brass 2209,5 mg.l-1 and an extract of an aluminum vessel 1021,00 mg.l-1. In the case of liquor made of stainless steel was the highest concentration reached after 32-hour leaching 3,87 mg.l-1. For all samples prepared by digesting the 144-hour metal sorption tests were performed using mated crushed coffee beans, cotton, humic acids or celite. The most effective sorbent from all samples were humic acids. An actual concentration of studied metals in prepared extracts and concentration of metals in samples after the sorption tests were determined by the help of ICP-OES analysis. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D27431 cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy komise. cze
dc.identifier.stag 17865 cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet