Abstrakt:
Práce je zaměřena na studium vyluhovatelnosti mědi z mosazi, niklu z nerezavějící oceli
potravinářské kvality a hliníku z hliníkové nádoby. Byly provedeny výluhové testy
daných kovů za použití 3% vodných roztoků organických kyselin (octové, vinné
a citronové) v různých časových intervalech. Nejvyšších koncentrací bylo dosaženo
ve výluzích 3% vodných roztoků kyseliny octové, kdy tyto koncentrace byly
po 144 hodinovém luhování ve výluhu z mosazi 2209,5 mg.l-1 a ve výluhu z hliníkové
nádoby 1021,00 mg.l-1. V případě výluhu z nerezové oceli bylo nejvyšší koncentrace
dosaženo po 32 hodinovém vyluhováním 3,87 mg.l-1. U všech vzorků připravených
144 hodinovým vyluhováním příslušného kovu, byly provedeny sorpční testy za pomoci
kávové sedliny, celulózové vaty, huminových kyselin nebo celit. Nejúčinnějším
sorbentem ve všech vzorcích se ukázaly huminové kyseliny. Aktuální koncentrace
určovaných kovů v připravených výluzích a koncentrace kovu ve vzorku po působení
daného sorbentu byly stanovovány pomocí ICP-OES.