Přístup k e-verzi:Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 21.5.2022
Studijní obor:Hodnocení a analýza potravin
Abstrakt:
V teoretické části se diplomová práce zabývá vlastnostmi vybraných složek silic,
historií využití silic člověkem, mikroextrakcí kapalinou - její instrumentací a využitím v analýze potravin. Dále se zabývá metodikou pro analýzu složek silic. Jedna z kapitol se věnuje popisu metod kvantifikace.
V experimentální části byla provedena kvantitativní analýza vybraných složek
silic s využitím metody mikroextrakce jednou kapkou s přímým vzorkováním
v kombinaci s metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Bylo
analyzováno 10 vzorků bylinných čajů, u nichž byly srovnávány hodnoty koncentrací složek silic získané různými metodami kvantifikace. Byl sledován vliv použití tří různých vnitřních standardů ke kvantifikaci. Vyhodnocovány byly i výtěžnosti jednotlivých metod vzhledem ke sledovaným sloučeninám.