Porovnání metod kvantitativní analýzy silic v nápojích s využitím mikroextrakce jednou kapkou
Diplomová práceOmezený přístupDatum publikování
2012
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
V teoretické části se diplomová práce zabývá vlastnostmi vybraných složek silic,
historií využití silic člověkem, mikroextrakcí kapalinou - její instrumentací a využitím v analýze potravin. Dále se zabývá metodikou pro analýzu složek silic. Jedna z kapitol se věnuje popisu metod kvantifikace.
V experimentální části byla provedena kvantitativní analýza vybraných složek
silic s využitím metody mikroextrakce jednou kapkou s přímým vzorkováním
v kombinaci s metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Bylo
analyzováno 10 vzorků bylinných čajů, u nichž byly srovnávány hodnoty koncentrací složek silic získané různými metodami kvantifikace. Byl sledován vliv použití tří různých vnitřních standardů ke kvantifikaci. Vyhodnocovány byly i výtěžnosti jednotlivých metod vzhledem ke sledovaným sloučeninám.
Rozsah stran
82 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 21.5.2022
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D26206
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
SDME, silice, bylinné čaje, kvantitativní analýza, SDME, essential oils, herbal tea, quantitative analysis