dc.contributor.advisor |
Hájek, Tomáš |
cze |
dc.contributor.author |
Hetverová, Monika
|
|
dc.date.accessioned |
2012-07-15T22:41:01Z |
|
dc.date.available |
2012-07-15T22:41:01Z |
|
dc.date.issued |
2012 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/45828 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce je zaměřena na vliv ztekucení krystalického medu na jeho složení. První část této práce se zabývá optimalizací chromatografické separace a detekce vybraných látek, kterými jsou přírodní antioxidanty. Další část se věnuje extrakci na tuhé fázi a byla zjištěna výtěžnost extrakce jednotlivých látek. Optimalizované podmínky byly použity na analýzu reálného vzorku medu. V druhé části diplomové práce bylo provedeno ztekucení vzorku medu pomocí mikrovlnné trouby, vodní a ultrazvukové lázně. Byl zjištěn obsah fenolických látek a flavonoidů v neupraveném medu a v medech ztekucených různými metodami. U všech vzorků po ztekucení došlo ke snížení koncentrace stanovených látek ve srovnání s původním vzorkem medu. |
cze |
dc.format |
58 s. |
cze |
dc.format.extent |
1955036 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 25.5.2022 |
cze |
dc.subject |
med |
cze |
dc.subject |
ztekucení |
cze |
dc.subject |
extrakce na tuhé fázi |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
CoulArray detektor |
cze |
dc.subject |
honey |
eng |
dc.subject |
liquefying |
eng |
dc.subject |
solid phase extraction |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
CoulArray detector |
eng |
dc.title |
Studium vlivu ztekucování krystalizovaného medu na jeho složení |
cze |
dc.title.alternative |
Study of the influence of melting of crystalized honey on its composition |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Beňová, Blanka |
cze |
dc.date.accepted |
2012 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This thesis is focused on the influence of liquefaction of crystallized honey on its composition. The first part of this work deals with the optimization of chromatographic separation and detection of selected substances which are natural antioxidants. Another part is devoted to solid phase extraction and a yield of extraction of the individual substances was found. The optimalized conditions were used for analysis of real sample of honey. In the second part of the thesis was carried out a liquefaction of honey sample using microwave oven, water and ultrasonic bath. A contain of phenolic compounds and flavonoids was found in untreated honey and in honeys which were liquefied by various methods. The concentration of determined compounds was reduced in all samples of honey after liquefying in comparison with the original sample of honey. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D26213 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
18210 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |