Analýza vitaminu A v potravinách

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Adam, Martin cze
dc.contributor.author Škodová, Gabriela
dc.date.accessioned 2011-09-07T05:39:42Z
dc.date.available 2011-09-07T05:39:42Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/40855
dc.description.abstract Bakalářská práce se v první části zabývá historií, fyzikálně-chemickými vlastnostmi a výskytem lipofilního vitaminu A, tj. all-trans-retinolu, a jeho derivátů (3-dehydroretinolu, all-trans-retinalu a all-trans-retinové kyseliny) v potravinách. Dále se zabývá zdravotními aspekty, tj. biologickou funkcí, projevy nedostatku a nadbytku spojenými s příjmem tohoto vitaminu. Druhá část je věnována zmínce o antivitaminech, látkách inhibujících účinky vitaminu A v lidském organismu, a také o provitaminech A (karotenoidech), díky kterým je možné získat vitamin A i z rostlinné stravy. Závěrečná část této práce se zabývá stanovením vitaminu A v různých druzích potravin pomocí metod spektrální analýzy (spektrofotometrie, fluorimetrie) a pomocí separačních metod (vysokoúčinná kapalinová, popř. plynová chromatografie). cze
dc.format 38 s. cze
dc.format.extent 1975034 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Pouze v rámci univerzity cze
dc.subject vitamin A cze
dc.subject karotenoidy cze
dc.subject spektrofotometrické stanovení cze
dc.subject chromatografické stanovení cze
dc.subject vitamin A eng
dc.subject carotenoids eng
dc.subject spectrophotometric determination eng
dc.subject chromatographic determination eng
dc.title Analýza vitaminu A v potravinách cze
dc.title.alternative Vitamin A analysis in foodstuffs eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2011 cze
dc.description.abstract-translated The first part of my Bachelor thesis is concerned with the history, the physico-chemical properties and the occurrence of lipophilic vitamin A, i.e. all-trans-retinol and its derivatives (3-dehydroretinol, all-trans-retinal and all-trans-retinoic acid) in foodstuffs. Thereinafter my thesis deals with the health aspects, i.e. the biological function, symptoms of the lack and abundance connected with the uptake of this vitamin. In the second part there is the reference to antivitamins, substances inhibiting the effects of vitamin A in the human body and also about provitamins A (carotenoids) which help to gain the vitamin A from vegetable food. The closing part is concerned the determination of vitamin A in various kinds of foodstuffs using the methods of spectral analysis (spectrophotometry, fluorimetry) and through the use of the separation methods (high performance liquid chromatography and gas chromatography). eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D25034
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 15082 cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet