Analýza vitaminu A v potravinách
Bakalářská práceOmezený přístupDatum publikování
2011
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Bakalářská práce se v první části zabývá historií, fyzikálně-chemickými vlastnostmi
a výskytem lipofilního vitaminu A, tj. all-trans-retinolu, a jeho derivátů
(3-dehydroretinolu, all-trans-retinalu a all-trans-retinové kyseliny) v potravinách. Dále se zabývá zdravotními aspekty, tj. biologickou funkcí, projevy nedostatku a nadbytku spojenými s příjmem tohoto vitaminu. Druhá část je věnována zmínce o antivitaminech, látkách inhibujících účinky vitaminu A v lidském organismu, a také o provitaminech A (karotenoidech), díky kterým je možné získat vitamin A i z rostlinné stravy. Závěrečná část této práce se zabývá stanovením vitaminu A v různých druzích potravin pomocí metod spektrální analýzy (spektrofotometrie, fluorimetrie) a pomocí separačních metod (vysokoúčinná kapalinová, popř. plynová chromatografie).
Rozsah stran
38 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Pouze v rámci univerzity
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D25034
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
vitamin A, karotenoidy, spektrofotometrické stanovení, chromatografické stanovení, vitamin A, carotenoids, spectrophotometric determination, chromatographic determination