Digitální knihovnaUPCE
 

Analýza vitaminu A v potravinách

Bakalářská práceOmezený přístup
Náhled

Datum publikování

2011

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Bakalářská práce se v první části zabývá historií, fyzikálně-chemickými vlastnostmi a výskytem lipofilního vitaminu A, tj. all-trans-retinolu, a jeho derivátů (3-dehydroretinolu, all-trans-retinalu a all-trans-retinové kyseliny) v potravinách. Dále se zabývá zdravotními aspekty, tj. biologickou funkcí, projevy nedostatku a nadbytku spojenými s příjmem tohoto vitaminu. Druhá část je věnována zmínce o antivitaminech, látkách inhibujících účinky vitaminu A v lidském organismu, a také o provitaminech A (karotenoidech), díky kterým je možné získat vitamin A i z rostlinné stravy. Závěrečná část této práce se zabývá stanovením vitaminu A v různých druzích potravin pomocí metod spektrální analýzy (spektrofotometrie, fluorimetrie) a pomocí separačních metod (vysokoúčinná kapalinová, popř. plynová chromatografie).

Rozsah stran

38 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Pouze v rámci univerzity

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D25034

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

vitamin A, karotenoidy, spektrofotometrické stanovení, chromatografické stanovení, vitamin A, carotenoids, spectrophotometric determination, chromatographic determination

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced