Digitální knihovnaUPCE
 

Fakulta zdravotnických studií / Faculty of Health Studies

Stálý URI pro tuto komunituhttps://hdl.handle.net/10195/3846

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 1067
  • ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
    Preventing mobbing of nurses: a scoping review
    (2023) Václavíková, Klára; Šoukalová, Kristýna; Kopecký, Michal; Molnárová, Lucia
    Aim: The aim of this study was to search for and describe current scientific knowledge about preventive measures and programs used to prevent mobbing in the workplace. Design: A scoping review. Methods: In February 2022, searches were performed in selected licensed and free databases (EBSCOhost, Ovid Nursing, Scopus, and Taylor & Francis) based on keywords according to a PCC question using Boolean operators. Results: A total of 573 sources were found, of which 23 were subjected to critical analysis. Nine sources were included in the final review. The majority of studies confirmed the effectiveness of prevention programs aimed at teaching assertive communication and promoting teamwork and a positive work climate. Also highlighted was the need to increase nurses’ awareness and knowledge of mobbing issues. Conclusion: Mobbing is a society-wide phenomenon that significantly affects individuals and organizations. Preventive measures have an indispensable role in the effort to reduce the incidence of mobbing in nurses. Prevention programs, a positive organizational climate, and minimal tolerance of mobbing by the employer have been identified as highly effective measures. Increased awareness, assertive communication training and knowledge of procedures for reporting mobbing reduce the incidence of mobbing at the individual level.
  • Náhled
    ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
    THE ECONOMIC AND SOCIAL IMPACT OF RESPIRATORY DISEASES ON ORGANISATIONS
    (2023) Kožená, Marcela; Mandysová, Michaela; Brodský, Zdeněk; Šatera, Karel; Horáčková, Kateřina; Václavíková, Klára
    The article is aimed at examining the economic and social impacts of respiratory diseases on organizations. The focus is on identifying preventive measures in organizations whose implementation is intended to prevent the spread of these diseases in individual workplaces. The objective of the article is a comprehensive literary survey with a specific emphasis on the economic and social ramifications of respiratory diseases on organizations and possible measures that can eliminate or at least mitigate these impacts. As part of the methodology, a four-stage search of academic texts for the actual research is conducted based on the research question. The findings are complemented by the results of a survey carried out in selected organisations, the conclusions of which document the importance of preventive measures against respiratory diseases in the workplace. The conclusions of this study are considered for the future as one of the bases for the development of a customized prevention model for organizations in order to use artificial intelligence in the field of preventive measures against the spread of respiratory diseases.
  • Náhled
    ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
    Special Techniques of Adjuvant Breast Carcinoma Radiotherapy
    (MDPI, 2023) Kolářová, Iveta; Melichar, Bohuslav; Vaňásek, Jaroslav; Sirak, Igor; Petera, Jiri; Horáčková, Kateřina; Pohankova, Denisa; Sinkorova, Zuzana; Hošek, Oldřich; Vosmik, Milan
    Simple Summary Radiotherapy plays an important role in the multidisciplinary management of breast cancer. Historically, techniques for radiation treatment of breast carcinomas have been based upon two-dimensional planning and dose application. This treatment has been associated with a relatively high risk of chronic toxicity. Modern radiotherapy techniques have made it possible to achieve a better target volume coverage with a lower critical organ radiation burden. New fractionation methods have led to shorter treatment times while improving the therapeutic ratio. All of this has permitted a reduction in both acute and chronic toxicity, and led to improvements in treatment effectiveness. Currently, partial breast irradiation is used effectively in indicated cases. This can be achieved through utilizing various irradiation techniques and a number of fractionation schemes (e.g., partial breast irradiation and accelerated partial breast irradiation). Problematic issues are related to the application of adjuvant radiotherapy in patients immediately after breast replacement surgery. Modern radiotherapy techniques are designed to permit reduced irradiation of healthy tissue, resulting in a diminished risk of adverse effects and shortened recovery times. Several randomized studies have demonstrated the benefits of increased dosage to the tumor bed area in combination with whole breast irradiation (WBI). Conventional WBI treatment following breast-conserving procedures, which required 5-7 weeks of daily treatments, has been reduced to 3-4 weeks when using hyperfractionated regimens. The dosage administration improves local control, albeit with poorer cosmesis. The method of accelerated partial breast irradiation (APBI) shortens the treatment period whilst reducing the irradiated volume. APBI can be delivered using intraoperative radiation, brachytherapy, or external beam radiotherapy. Currently available data support the use of external beam partial breast irradiation in selected patients. Modern radiotherapy techniques make it possible to achieve favorable cosmesis in most patients undergoing immediate breast reconstruction surgery, and studies confirm that current methods of external beam radiation allow an acceptable coverage of target volumes both in the reconstructed breast and in the regional lymphatic nodes.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Problematika konsentu v rámci vzdělávání u studentů vybraných středních škol
    (Univerzita Pardubice, 2024) Koukalová, Anna; Václavíková, Klára; Faltová, Barbora
    Tato práce se věnuje problematice konsentu. V teoretické části se pokouší o charakteristiku tohoto pojmu a jeho zasazení do kontextu společnosti, práva a vzdělávání. V průzkumné části jsou za pomoci kvantitativního dotazníkového šetření získána a následně prezentována data o informovanosti a jejích zdrojích, znalostech a názorech vybraných středoškolských studentů v oblasti sexuální výchovy a konsentu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    První ošetření novorozence
    (Univerzita Pardubice, 2024) Jurová, Adéla; Welge, Eva; Moravcová, Markéta
    Bakalářská práce pod názvem První ošetření novorozence obsahuje dvě hlavní části, první část se skládá z teoretického úseku, ve kterém se věnuji jednotlivým krokům prvního ošetření novorozence, základnímu vybavení boxu a pomůcek určených k prvnímu ošetření. V druhé, průzkumné části práce, pomocí dotazníkového šetření hodnotím dle kvantitativní statistické metody informovanost a vědomosti matek o prvním ošetření novorozence. Průzkum probíhal v okresní nemocnici a k analýze výsledků bylo využito celkem 55 dotazníku. V závěru práce je popsáno vyhodnocení výsledků, průzkum a diskuze.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Porod očima prvorodičky
    (Univerzita Pardubice, 2024) Chumakova, Sofia; Podeszwa, Ondřej; Poláčková, Helena
    Tato práce se zabývá prvorodičkami a jejich představami o jejich prvním porodu. Jejich představy jsou srovnávány s reálným průběhem jejich porodu. Práce se skládá z části teoretické a části praktické. Teoretická část práce je zaměřena na psychiku ženy v těhotenství a za porodu a na faktory, které mohou souviset s tím, jak prvorodičky porod vnímají. Praktická část práce sestává z analýzy vlastního průzkumu. Sběr informací pro průzkum byl proveden pomocí kvalitativní výzkumné metody, kterou je rozhovor. Průzkumu se účastnilo 6 prvorodiček, s každou byl proveden rozhovor před porodem a po porodu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Problematika umělého ukončení těhotenství
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zavřelová, Denisa; Welge, Eva; Kopáčová, Lucie
    Bakalářská práce se zabývá problematikou umělého ukončení těhotenství. V teoretické části je popsána interrupce a její metody, rizika a komplikace a následná péče porodní asistentky. Další kapitoly teoretické části jsou věnovány vrozeným vývojovým vadám, náboženstvím a etice. Průzkumná část bakalářské práce využívá kvantitativní výzkum s dotazníkovým šetřením. Tato část se zabývá povědomím žen o nejčastějších problémech vyskytujících se po umělém ukončení těhotenství a do jaké míry jsou ženy informovány o umělém ukončení těhotenství.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Informovanost studentek porodní asistence v oblasti aromaterapie
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hájková, Markéta; Poláčková, Helena; Tiainen, Blanka
    Bakalářská práce nese název "Informovanost studentek porodní asistence v oblasti aromaterapie". Teoretická část popisuje historické pozadí aromaterapie, proces extrakce esenciálních olejů z rostlin a jejich aplikaci během těhotenství a porodu. Průzkumná část si klade za cíl vyhodnotit úroveň povědomí studentů před a po prezentaci odborné přednášky na dané téma.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Poskytování základního sociálního poradenství z pohledu sociálních pracovníků městského úřadu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vytlačilová, Anna; Michková, Adéla; Kmentová, Kateřina
    Tato bakalářská práce se zabývá poskytováním základního sociálního poradenství z pohledu sociálních pracovníků městského úřadu. Teoretická část je zaměřena na vymezení sociálního poradenství, možné faktory ovlivňující jeho poskytování, popis sociální práce a kompetencí sociálních pracovníků působících ve veřejné správě. Cílem výzkumné části bylo zjistit, jak sociální pracovníci vybraného městského úřadu přistupují k poskytování základního sociálního poradenství. Využita byla kvalitativní výzkumná metoda: sběr dat byl proveden pomocí polostrukturovaného rozhovoru, pro následné zpracování byla využita tematická analýza.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Sociální dopady očních vad u dětí
    (Univerzita Pardubice, 2024) Písařová, Eliška; Kmentová, Kateřina; Kopáčová, Lucie
    Bakalářská práce se zabývá problematikou sociálních dopadů očních vad u dětí v předškolním věku. Teoretická část pojednává o samotném zrakovém postižení, včetně jeho příčin, nejčastějších typů zrakových vad u dětí této věkové skupiny a možnostmi jejich prevence. Práce dále poskytuje informace o kompenzačních pomůckách, organizacích, sociálních dávkách a v neposlední řadě se zabývá charakteristikou obecně prospěšné společnosti PROZRAK. Výzkumná část je vedena prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s rodiči zrakově postižených dětí, kteří navštěvují ortopticko pleoptické cvičení. Tyto rozhovory se zaměřují na péči o děti se zrakovou vadou, adaptaci na kompenzační pomůcky, integraci dětí do společnosti, sociální dopady na rodinu a celkovou spokojenost s organizací PROZRAK.