Digitální knihovnaUPCE
 

Fakulta filozofická / Faculty of Arts and Philosophy

Stálý URI pro tuto komunituhttps://hdl.handle.net/10195/3843

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 685
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Arthurian Legend in Popular Culture
    (Univerzita Pardubice, 2024) Foersterová, Veronika; Bubíková, Šárka; Roebuck, Olga
    Tato diplomová práce se zaměřuje na transformaci artušovských legend v moderních filmových a televizních adaptacích, konkrétně Meč v kameni, Monty Python a svatý grál, Excalibur a Merlin. Cílem je analyzovat, jak vybrané adaptace reinterpretují artušovské legendy a sledovat, jak pracují s prvky jako je magie, magické předměty, postava druida a jak řeší otázky genderu a sociální struktury.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Review of Research into Explicit and Implicit Learning of English
    (Univerzita Pardubice, 2024) Judytková, Veronika; Černá, Monika; Reimannová, Irena
    This bachelor thesis focuses on explicit and implicit learning of languages in the context of second language acquisition. The theoretical part deals with defining second language acquisition, presenting second language acquisition perspectives and describing explicit and implicit learning and knowledge. The practical part aims to structure a traditional review to answer established research questions about implicit learning of English.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Stereotypes and Prejudice in American Born Chinese
    (Univerzita Pardubice, 2024) Dlabová, Lucie; Kohlová, Petra; Kalavská, Petra
    The work deals with a cultural-historical context of Asian Americans, focusing on the legislation that influenced the lives of Asian immigrants, the Asian immigration waves and general relationships between Americans and Asian immigrants throughout history. Furthermore, this thesis focuses on the analysis of stereotypes and prejudice which influence the lives of the Chinese in the graphic novel American Born Chinese by Gene Luen Yang. This graphic novel is also discussed in terms of Asian American literary context where other Asian-American authors are mentioned.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Homosexualita a coming out v kontextu resocializace ve společnosti
    (Univerzita Pardubice, 2024) Babčanová, Anna; Hájková, Lucie; Sychrová, Adriana
    Diplomová práce "Homosexualita a coming out v kontextu resocializace ve společnosti" v teoretické části pojednává o sexualitě člověka, a to především o té homosexuální jako celku, včetně coming outu a problematice následné resocializace ve společnosti. Práce seznamuje s negativní a pozitivní diskriminací vůči homosexuálně orientovaným jedincům. Praktická část představuje výzkumné šetření kvalitativního charakteru. Informanti jsou gayové a lesby, jež si prošli coming outem, ať už "pouze" vnitřním anebo i vnějším. Cílem práce je zjistit, jakým způsobem a do jaké míry se mění jejich sociální vazby po coming outu, v rámci rodiny, přátelství i široké společnosti. Podstatné je zjistit, zda k resocializaci po coming outu vůbec dochází.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Cestování šlechty do Afriky na počátku 20. století na příkladu rodu Kinských
    (Univerzita Pardubice, 2024) Mužíková, Adéla; Homolová, Dita; Hanulík, Vladan
    Práce je zaměřena na cestování šlechty do Afriky na počátku 20. století. Protagonistou práce je František Josef Kinský (1879-1975), který patřil k nejznámějším, nejuznávanějším a nejzcestovalejším aristokratům své doby. Jeho deníky a dopisy rodině se zachovaly v SOA Zámrsk. Veškerá korespondence i deníky jsou psány ručně a v německém jazyce. Je v nich podrobně zaznamenána cesta do Afriky i každodenní činnosti šlechtice počátkem století.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Psychologie terorismu dle Talal Asada
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kopecký, Tobiáš; De La Vega Nosek, Lukáš; Rokyta, Jan
    Práce je věnována zkoumání toho, jaké jsou psychologické a kulturní faktory, které mohou vést k teroristickým činům v kontextu války i mimo něj. Dále práce zkoumá, jak jsou tyto faktory interpretovány skrze teorie Talala Asada. Práce se zaobírá tím, jaký mají vliv tyto faktory na konstrukci a dekonstrukci teroristických narativů v rámci válečných konfliktů a jak se tyto narativy liší v závislosti na kulturním a politickém kontextu.
  • Náhled
    ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
    Perception, Self, and Zen: On Iris Murdoch and the Taming of Simone Weil
    (MDPI, 2023) Caprioglio Panizza, Silvia
    How do we see the world aright? This question is central to Iris Murdoch's philosophy as well as to that of her great source of inspiration, Simone Weil. For both of them, not only our action, but the very quality of our being depends on the ability to see things as they are, where vision is both a metaphor for immediate understanding and a literal expression of the requirement to train our perception so as to get rid of illusions. For both, too, the method to achieve this goal is attention. For both, finally, attention requires a dethronement of the self, considered as the source of illusion. In this paper I investigate what moral perception means for each of these philosophers and how it operates through attention and its relationship with the self. I will show that, despite many striking similarities, Murdoch's project does not equal 'Weil minus God', but offers a different concept of the self, a different understanding of its removal, and therefore a different picture of attention and moral perception. In evaluating both views, I will gesture towards a third way represented by Zen Buddhism, which both philosophers variously consider but do not embrace.
  • Náhled
    ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
    Jak se hodnotí kvalita historikovy vědecké práce (Evaluace výsledků české historické vědy podle Metodiky17+ za léta 2016-2020)
    (2023) Vorel, Petr
    Studie se zabývá genezí procesů hodnocení výsledků vědy a výzkumu v oblasti historie v České republice. Shrnuje základní problémy související se vztahem hodnocení výsledků základního a aplikovaného výzkumu a financování jednotlivých pracovišť. Pozornost věnuje současnému stavu, tj. průběhu a výsledkům hodnocení podle Metodiky 17+ za uplynulé pětileté období (2016-2020), definuje hlavní slabiny tohoto systému a vysvětluje, proč jsou bibliometrické nástroje pro historii (a další humanitní obory) v praxi nepoužitelné a proč se s nimi v národním hodnocení vědy a výzkumu v těchto oborech vůbec nepočítá. Uvádí diskusní témata související s právě probíhající úpravou celého systému hodnocení tak, aby více zohledňoval oborová specifika jednotlivých vědních oblastí.
  • ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
    The Watershed of 1840: The Rise of International Insecurity and the Origins of Italian Moderate Nationalism
    (2023) Šedivý, Miroslav
    In 1840 the international crises and territorially limited armed conflicts in Europe and overseas gave rise to or at least fueled feelings of deep mistrust, pessimism, and fear among a considerable number of Europeans toward the unsettled international situation, provoking across Europe a transnational debate about stability and justice in international affairs and the prospect for peace, all of which were usually seen as very insecure. This widespread and intensive public reaction to what was regarded as external threats if not to the general peace then at least to the security of European countries continued beyond 1840. Through the presentation and analysis of the response in the bourgeois public sphere to international insecurity in the example of the origins of moderate Italian nationalism, this essay reveals the strong influence of international affairs on how Europeans viewed justice and security in the mid nineteenth century.
  • Náhled
    ČlánekStatus neznámýpeer-reviewedpostprint
    Výchovné štýly v rodinách zo sociálne znevýhodneného prostredia
    (2023) Škoviera, Albín; Veselá, Eliška
    Príspevok sa zameriava na tri oblasti: charakteristiku súčasnej rodiny, kategorizáciu výchovných štýlov a zhody/ rozdiely v preferenciách výchovných štýlov v bežných rodinách a v rodinách zo sociálne znevýhodneného prostredia.