Digitální knihovnaUPCE
 

Dopravní fakulta Jana Pernera / Faculty of Transport Engineering

Stálý URI pro tuto komunituhttps://hdl.handle.net/10195/3841

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 163
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Změna provozu městské hromadné dopravy při výlukové činnosti v jižní části Ostravy
    (Univerzita Pardubice, 2024) Odvárka, Petr; Bulíček, Josef
    Tato diplomová práce se zabývá změnou organizace městské hromadné dopravy v jižní části Ostravy během výluky tramvajové trati na ulicích Horní a Závodní. Cílem práce je navrhnout řešení výluky, které by bylo co nejméně komplikované pro cestující, minimalizovalo počet přestupů a zároveň bylo pro Dopravní podnik Ostrava a.s. co nejméně finančně náročné a vytvořit metodiku pro tvorbu výlukových plánů, kterou by mohl dopravní podnik aplikovat i v jiných částech města. V práci je popsáno dotčené území, systém městské hromadné dopravy v Ostravě včetně ODIS a úloha DPO při řešení výluk. V praktické části autor DP srovnává běžný a výlukový provoz MHD, navrhuje trasy linek náhradní dopravy, určuje minimální počet potřebných vozidel a předkládá vlastní základní návrh výluky s podrobnými jízdními řády, které sám vypracoval, a zkoumá možnosti úspor provozních nákladů. V diplomové práci je představena varianta DPO a je porovnána s autorovým základním návrhem výluky. V závěru práce je výluka vyhodnocena z hlediska provozních nákladů a autor dochází k závěru, že jeho základní návrh může sloužit jako metodika pro tvorbu výlukových plánů u podobných situací v budoucnosti.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Porovnání silniční a kombinované přepravy na vybrané trase
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kodytek, Tomáš; Široký, Jaromír
    Bakalářská práce porovnává technologické a ekonomické ukazatele přímé silniční nákladní přepravy v porovnání se systémem nedoprovázené kombinované přepravy na vybrané trase. V první kapitole jsou rozebrány aspekty charakterizující přepravu samotnou včetně vstupních údajů, v kapitole druhé autor zkoumá podrobněji přepravu zboží prostřednictvím silniční nákladní přepravy, v kapitole třetí autor představuje systém nedoprovázené kombinované přepravy na vybrané trase. V poslední kapitole je uvedeno porovnání jednotlivých druhů přeprav a celkové shrnutí.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Dokumentácia staničných zabezpečovacích zariadení v dopravnom sále DFJP
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hradil, Jakub; Ouředníček, Jan
    Táto práca sa venuje tvorbe dokumentácie staničných zabezpečovacích zariadení v dopravnom sále DFJP. Práca je rozdelená do troch častí, v prvej sa venuje prehľadu noriem, ktoré sa venujú záverovým tabuľkám a situačným schémam a prehľadu dostupným počítačových programov vhodných na ich tvorbu, druhá časť sa venuje popisu staníc najmä v kontexte zabezpečovacích zariadení v dopravnom sále a tretia časť sa venuje samotnej tvorbe situačných schém a záverových tabuliek a ich následnej tlači.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Návrh zkušebního stanoviště pro měření klopné stability speciálních nákladních automobilů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Semerád, Filip; Pokorný, Jan; Vlasák, Petr
    Diplomová práce je zaměřena na návrh konstrukce zkušebního stanoviště pro provádění kvazistatických zkoušek klopné stability speciálních nákladních automobilů. V teoretické části je pojednáno o těchto zkouškách a související legislativě. Nedílnou součástí je také přehled o zkoušených automobilech a již realizovaných zkušebních zařízeních v rámci České republiky. Získané informace byly využity v praktické části pro ideový návrh zkušebního stanoviště, který byl dále konstrukčně rozpracován s aplikováním potřebných výpočtů včetně moderních numerických metod.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Hodnocení a výběr dodavatelů pomocí metod vícekriteriálního rozhodování
    (Univerzita Pardubice, 2024) Sotsenko, Gleb; Jovčić, Stefan
    Práce je zaměřená na výběr dodavatelů pomoci nástrojů a metod vícekriteriální analýzy. Cílem práce je, na základě rešerši literatury, definovat kritéria které následně budou použity k hodnocení a výběru dodavatele. Ne všechna kritéria pro rozhodování jsou stejně důležitá, proto je nutné mezi mnoho z nich roztřídit a dát jím správnou váhu. Kromě toho jsou vybraná kritéria obvykle protichůdná a dále se používají v rámci alternativ k seřazení dodavatelů od nejlepšího po nejhoršího. Dále bude provedena revize metod vícekriteriálního rozhodování a bude rozhodnuto, která metoda je nejvhodnější pro řešení problému výběru dodavatele. Vybraná metoda bude aplikovaná v kontextu případové studie. Kromě toho, bude taky uvedená srovnávací analýza za účelem porovnání prezentovaných výsledků.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Návrh úpravy automobilu pro jízdu smykem
    (Univerzita Pardubice, 2023) Vaněk, Jakub; Pokorný, Jan
    Tato práce je zaměřena na úpravu silničního vozidla, které je svou konstrukcí přizpůsobeno pro jízdu ve smyku na speciální závody na okruhu. V první části se zabývá stanovením požadavků na úpravu vozidla a výběrem vhodného vozidla. V druhé části se zabývá konstrukčním řešením všech částí potřebných pro jízdu ve smyku a výběrem správných komponent. V poslední části je zaměřena na porovnání trakční charakteristiky upraveného a originálního vozidla a vyhodnocení této úpravy.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Posouzení vhodnosti provozního nasazení vodíkové jednotky
    (Univerzita Pardubice, 2023) Křehota, Maxmilián; Michálek, Tomáš
    Tato práce se zabývá rešerší současně vyráběných a vyvíjených jednotek s vodíkovým pohonem, specifickými vlastnostmi, které souvisí s provozováním těchto jednotek a v poslední řadě výpočty energetiky provozu vozidla v režimu zastávkového osobního vlaku a rychlíkového vlaku na vytipovaném úseku Olomouc hl. n. - Opava východ. Na základě těchto výpočtů je provedeno zhodnocení provozního nasazení takovéto jednotky.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Optimalizace toků zásilek v dodavatelském podniku
    (Univerzita Pardubice, 2023) Mňoučková, Veronika; Krbálková, Michaela; Rosskohl, Ladislav
    Tato diplomová práce se zabývá optimalizací toků zásilek na DSPU Praha Malešice v rámci České pošty s.p. Práce je rozdělena do čtyř částí. První část se vymezuje teoretickou problematiku materiálových a procesních toků. Druhá část práce se věnuje analýze současného stavu toků zásilek a přidružených procesů na DSPU Praha Malešice. Třetí část je zaměřena na návrhy pro zlepšení stávající situace. Závěrečná část práce zhodnocuje představené návrhy.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Mezigenerační rozdíly v komunikaci ve vybrané společnosti
    (Univerzita Pardubice, 2023) Žilíková, Blanka; Nožička, Jiří
    Bakalářská práce se zaměřuje na mezigenerační rozdíly v komunikaci ve vybrané společnosti. Cílem je identifikovat, zda mezi zaměstnanci dochází k nedorozuměním na základě generačních diferencí a navrhnout případná opatření pro zlepšení. V práci jsou vymezeny základní teoretické pojmy spjaté s vybranou problematikou, dále je zanalyzován současný stav mezigenerační komunikace v podniku a v poslední části se nachází návrhy, které mohou pomoci ke zkvalitnění komunikace mezi zaměstnanci. Návrhy jsou následně zhodnoceny.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpostprint
    Issues of Administrative Processing of Road Offences Detected by Weigh-in-Motion High-Speed Automatic System and Suggestions to Rationalising of this Administration
    (Kaunas University of Technology, 2022) Bulíček, Josef; Kleprlík, Jaroslav; Světlá, Klára
    The paper is focused on administrative processing of road offences detected by the weigh-in-motion high-speed automatic (HS-WIM) system. The aim of the paper is to suggest steps rationalizing technological process of this administration. The software tool of Microsoft Project is applied in the methodological point of view. The suggestions have been evaluated by using of data from the municipal authority of Říčany u Prahy as the locality with heavy traffic in Prague agglomeration. Time of administration of an offence is possible to be reduced by about 30% by applying of these suggestions. This is possible to be applied for rationalization of work at authorities responsible for road offences.