Stanovení fenolických látek v čajích a vliv přípravy na jejich obsah

Show simple item record

dc.contributor.advisor Královský, Josef cze
dc.contributor.author Šejnostová, Kateřina
dc.date.accessioned 2010-07-03T17:09:17Z
dc.date.available 2010-07-03T17:09:17Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/36985
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá stanovením vybraných fenolických látek v čajích a vlivem přípravy na jejich obsah. Tyto látky jsou separovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systému s obrácenými fázemi s UV detekcí. Metoda pro stanovení vybraných fenolických látek byla nejprve optimalizována a následně aplikována na analýzy vzorků čajů. Pro analýzu byla použita gradientová eluce, kolona plněná povrchově porézními částicemi, mobilní fáze voda : acetonitril s kyselinou fosforečnou a UV detektor s diodovým polem. Čaj je významným zdrojem fenolických látek. V této práci je porovnáván obsah těchto látek mezi zeleným, černým a bílým čajem a také obsah mezi sypanými a sáčkovými čaji. Dále je zde sledována závislost koncentrace fenolických látek na době louhování po dobu až 24 hod. Proměřením vybraných vzorků za různých podmínek byl zjištěn vysoký obsah kofeinu (až 400 mg.l-1) u všech analyzovaných čajů a vyšší obsah katechinů u zeleného sáčkového čaje. cze
dc.format 68 s. cze
dc.format.extent 9720098 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject Čaj cze
dc.subject Fenolické látky cze
dc.subject HPLC cze
dc.subject katechiny cze
dc.subject catechins eng
dc.subject HPLC eng
dc.subject Phenolic Compounds eng
dc.subject tea eng
dc.title Stanovení fenolických látek v čajích a vliv přípravy na jejich obsah cze
dc.title.alternative Determination of phenolic compounds in tea samples and influence of preparation of tea on their amount eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Fischer, Jan cze
dc.date.accepted 2010 cze
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the determination of selected phenolic compounds in teas and with the effect of preparation to their amount. These compounds are separated by reversed-phase high-performance liquid chromatography with UV detection. A method for determination of selected phenols was first optimized and then used to analyze tea samples. For the analysis, the following was used: gradient elution, column filled with surface-porous particles, mobile phase of water : acetonitrile with phosphoric acid and diod array UV detector. Tea is an important source of phenolic compounds. The thesis contains a comparison of the amount of these compounds between green, black and white tea and also between tea in bag form and loose tea. Additionally, the relationship between concentration of the compounds and the duration of steeping (up to 24 hours) was measured. During analysis of selected samples under different conditions a high volume of caffeine (up to 400 mg.l-1) was detected in all analyzed teas and somewhat higher volume of catechins appeared in green bag tea. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D22004 cze
dc.identifier.signature D22004
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise. cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account