dc.contributor.advisor |
Královský, Josef |
cze |
dc.contributor.author |
Šejnostová, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-03T17:09:17Z |
|
dc.date.available |
2010-07-03T17:09:17Z |
|
dc.date.issued |
2010 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/36985 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá stanovením vybraných fenolických látek v čajích a vlivem přípravy na jejich obsah. Tyto látky jsou separovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systému s obrácenými fázemi s UV detekcí. Metoda pro stanovení vybraných fenolických látek byla nejprve optimalizována a následně aplikována na analýzy vzorků čajů. Pro analýzu byla použita gradientová eluce, kolona plněná povrchově porézními částicemi, mobilní fáze voda : acetonitril s kyselinou fosforečnou a UV detektor s diodovým polem. Čaj je významným zdrojem fenolických látek. V této práci je porovnáván obsah těchto látek mezi zeleným, černým a bílým čajem a také obsah mezi sypanými a sáčkovými čaji. Dále je zde sledována závislost koncentrace fenolických látek na době louhování po dobu až 24 hod. Proměřením vybraných vzorků za různých podmínek byl zjištěn vysoký obsah kofeinu (až 400 mg.l-1) u všech analyzovaných čajů a vyšší obsah katechinů u zeleného sáčkového čaje. |
cze |
dc.format |
68 s. |
cze |
dc.format.extent |
9720098 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
Čaj |
cze |
dc.subject |
Fenolické látky |
cze |
dc.subject |
HPLC |
cze |
dc.subject |
katechiny |
cze |
dc.subject |
catechins |
eng |
dc.subject |
HPLC |
eng |
dc.subject |
Phenolic Compounds |
eng |
dc.subject |
tea |
eng |
dc.title |
Stanovení fenolických látek v čajích a vliv přípravy na jejich obsah |
cze |
dc.title.alternative |
Determination of phenolic compounds in tea samples and influence of preparation of tea on their amount |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Fischer, Jan |
cze |
dc.date.accepted |
2010 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the determination of selected phenolic compounds in teas and with the effect of preparation to their amount. These compounds are separated by reversed-phase high-performance liquid chromatography with UV detection. A method for determination of selected phenols was first optimized and then used to analyze tea samples. For the analysis, the following was used: gradient elution, column filled with surface-porous particles, mobile phase of water : acetonitrile with phosphoric acid and diod array UV detector. Tea is an important source of phenolic compounds. The thesis contains a comparison of the amount of these compounds between green, black and white tea and also between tea in bag form and loose tea. Additionally, the relationship between concentration of the compounds and the duration of steeping (up to 24 hours) was measured. During analysis of selected samples under different conditions a high volume of caffeine (up to 400 mg.l-1) was detected in all analyzed teas and somewhat higher volume of catechins appeared in green bag tea. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D22004 |
cze |
dc.identifier.signature |
D22004 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise. |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |