Digitální knihovnaUPCE
 

Stanovení fenolických látek v čajích a vliv přípravy na jejich obsah

Diplomová práceOmezený přístup

Abstrakt

Tato diplomová práce se zabývá stanovením vybraných fenolických látek v čajích a vlivem přípravy na jejich obsah. Tyto látky jsou separovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systému s obrácenými fázemi s UV detekcí. Metoda pro stanovení vybraných fenolických látek byla nejprve optimalizována a následně aplikována na analýzy vzorků čajů. Pro analýzu byla použita gradientová eluce, kolona plněná povrchově porézními částicemi, mobilní fáze voda : acetonitril s kyselinou fosforečnou a UV detektor s diodovým polem. Čaj je významným zdrojem fenolických látek. V této práci je porovnáván obsah těchto látek mezi zeleným, černým a bílým čajem a také obsah mezi sypanými a sáčkovými čaji. Dále je zde sledována závislost koncentrace fenolických látek na době louhování po dobu až 24 hod. Proměřením vybraných vzorků za různých podmínek byl zjištěn vysoký obsah kofeinu (až 400 mg.l-1) u všech analyzovaných čajů a vyšší obsah katechinů u zeleného sáčkového čaje.

Rozsah stran

68 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce není přístupná

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D22004
D22004

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Čaj, Fenolické látky, HPLC, katechiny, catechins, HPLC, Phenolic Compounds, tea

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced