Vlivy působící na produkci stafylokokového enterotoxinu H

Show simple item record

dc.contributor.advisor Vytřasová, Jarmila cze
dc.contributor.author Borovská, Kateřina
dc.date.accessioned 2010-06-17T19:51:57Z
dc.date.available 2010-06-17T19:51:57Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/36017
dc.description.abstract Staphylococcus aureus patří mezi nejvýznamnější patogenní bakterie a může produkovat enterotoxiny, které mohou způsobit otravy potravinami. V této práci jsme zkoumali vliv chloridu sodného, dusičnanu a dusitanu sodného na produkci enterotoxinu H. Dále byla sledována produkce enterotoxinu H v přítomnosti doprovodné mikroflóry. Pro experiment byly použity produkční kmeny Staphylococcus aureus, u nichž bylo metodou PCR ověřeno, že obsahují gen pro produkci enterotoxinu H. Dva ze čtyř kmenů byly vyřazeny, protože pasážováním ztratily gen pro produkci SEH. SEH byl přečištěn pomocí TRICIN-SDS-PAGE-elektroforézy s detekcí Western Blotting. Pro tuto metodu byl detekční limit stanoven pro SEH na 5 ug/ml. U testovaných kmenů byla zjištěna produkce SEH v prostředí obsahujícím do 10% NaCl. Při použití NaNO2 a NaNO3 byla pozitivní produkce SEH v koncentraci až 600 mg/l. Co se týče reálných vzorků, produkce SEH v přítomnosti doprovodné mikroflóry v mléce byla slabá, ve vepřovém mase byl SEH tvořen ve větší míře než v mase kuřecím. cze
dc.format 67 s. cze
dc.format.extent 1738365 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject Staphylococcus aureus cze
dc.subject enterotoxin H cze
dc.subject TRICIN-SDS-PAGE-elektroforéza cze
dc.subject Western Blotting cze
dc.subject enterotoxin H eng
dc.subject TRICIN-SDS-PAGE-elektrophoresis eng
dc.title Vlivy působící na produkci stafylokokového enterotoxinu H cze
dc.title.alternative Influences affecting on staphylococcal enterotoxin H eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Pejchalová, Marcela cze
dc.date.accepted 2010 cze
dc.description.abstract-translated Staphylococcus aureus is among the major pathogenic bacteria and can produce enterotoxins causing food poisoning. In this work, we investigated the effect of sodium chloride, nitrate and sodium nitrite on enterotoxin H production. The production of enterotoxin H in the presence of accompanying microflora also was monitored. Production strains of Staphylococcus aureus were used for experiment. These strains were verified by PCR to contain the gene for production enterotoxin H. Two of the four strains were discarded, because they have lost the gene for the production of SEH. SEH was purified using TRICIN- SDS-PAGE-electrophoresis with Western blotting detection. For this method the detection limit was for SEH at 5 ug/ml. SEH production was observed in 10% NaCl. When using NaNO2 and NaNO3 production was followed by 600 mg/l. Production in the presence of accompanying microflora in milk was low and the pork meat was stronger than in chicken meat. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D21988 cze
dc.identifier.signature D21988
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account