Staphylococcus aureus patří mezi nejvýznamnější patogenní bakterie a může produkovat enterotoxiny, které mohou způsobit otravy potravinami. V této práci jsme zkoumali vliv chloridu sodného, dusičnanu a dusitanu sodného na produkci enterotoxinu H. Dále byla sledována produkce enterotoxinu H v přítomnosti doprovodné mikroflóry. Pro experiment byly použity produkční kmeny Staphylococcus aureus, u nichž bylo metodou PCR ověřeno, že obsahují gen pro produkci enterotoxinu H. Dva ze čtyř kmenů byly vyřazeny, protože pasážováním ztratily gen pro produkci SEH. SEH byl přečištěn pomocí TRICIN-SDS-PAGE-elektroforézy s detekcí Western Blotting. Pro tuto metodu byl detekční limit stanoven pro SEH na 5 ug/ml. U testovaných kmenů byla zjištěna produkce SEH v prostředí obsahujícím do 10% NaCl. Při použití NaNO2 a NaNO3 byla pozitivní produkce SEH v koncentraci až 600 mg/l. Co se týče reálných vzorků, produkce SEH v přítomnosti doprovodné mikroflóry v mléce byla slabá, ve vepřovém mase byl SEH tvořen ve větší míře než v mase kuřecím.