dc.contributor.advisor |
Vytřasová, Jarmila |
cze |
dc.contributor.author |
Borovská, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2010-06-17T19:51:57Z |
|
dc.date.available |
2010-06-17T19:51:57Z |
|
dc.date.issued |
2010 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/36017 |
|
dc.description.abstract |
Staphylococcus aureus patří mezi nejvýznamnější patogenní bakterie a může produkovat enterotoxiny, které mohou způsobit otravy potravinami. V této práci jsme zkoumali vliv chloridu sodného, dusičnanu a dusitanu sodného na produkci enterotoxinu H. Dále byla sledována produkce enterotoxinu H v přítomnosti doprovodné mikroflóry. Pro experiment byly použity produkční kmeny Staphylococcus aureus, u nichž bylo metodou PCR ověřeno, že obsahují gen pro produkci enterotoxinu H. Dva ze čtyř kmenů byly vyřazeny, protože pasážováním ztratily gen pro produkci SEH. SEH byl přečištěn pomocí TRICIN-SDS-PAGE-elektroforézy s detekcí Western Blotting. Pro tuto metodu byl detekční limit stanoven pro SEH na 5 ug/ml. U testovaných kmenů byla zjištěna produkce SEH v prostředí obsahujícím do 10% NaCl. Při použití NaNO2 a NaNO3 byla pozitivní produkce SEH v koncentraci až 600 mg/l. Co se týče reálných vzorků, produkce SEH v přítomnosti doprovodné mikroflóry v mléce byla slabá, ve vepřovém mase byl SEH tvořen ve větší míře než v mase kuřecím. |
cze |
dc.format |
67 s. |
cze |
dc.format.extent |
1738365 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
Staphylococcus aureus |
cze |
dc.subject |
enterotoxin H |
cze |
dc.subject |
TRICIN-SDS-PAGE-elektroforéza |
cze |
dc.subject |
Western Blotting |
cze |
dc.subject |
enterotoxin H |
eng |
dc.subject |
TRICIN-SDS-PAGE-elektrophoresis |
eng |
dc.title |
Vlivy působící na produkci stafylokokového enterotoxinu H |
cze |
dc.title.alternative |
Influences affecting on staphylococcal enterotoxin H |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Pejchalová, Marcela |
cze |
dc.date.accepted |
2010 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
Staphylococcus aureus is among the major pathogenic bacteria and can produce enterotoxins causing food poisoning. In this work, we investigated the effect of sodium chloride, nitrate and sodium nitrite on enterotoxin H production. The production of enterotoxin H in the presence of accompanying microflora also was monitored. Production strains of Staphylococcus aureus were used for experiment. These strains were verified by PCR to contain the gene for production enterotoxin H. Two of the four strains were discarded, because they have lost the gene for the production of SEH. SEH was purified using TRICIN- SDS-PAGE-electrophoresis with Western blotting detection. For this method the detection limit was for SEH at 5 ug/ml. SEH production was observed in 10% NaCl. When using NaNO2 and NaNO3 production was followed by 600 mg/l. Production in the presence of accompanying microflora in milk was low and the pork meat was stronger than in chicken meat. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D21988 |
cze |
dc.identifier.signature |
D21988 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |