Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KLKS FF (Mgr.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/35356

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 11
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Aparátník umělcem. Literární tvorba Miroslava Müllera (1926-1997) v kontextu normalizační kultury
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vinter, Vojtěch; Kudláč, Antonín; Studený, Jiří
    Tato magisterská práce představuje v co největší výzkumné šíři osobnost Miroslava Müllera (1926-1997), vysokého stranického funkcionáře a vedoucího oddělení kultury ÚV KSČ v letech 1972-1989. Specifikum předkládané práce je zejména komparace dobového stavu populární literatury, který Müller sám aktivně instrumentalizoval, v opozici s tím, jak tyto vlivy zpracovával ve své vlastní literární tvorbě. Práce si zároveň klade za cíl zpracovat ještě stále parciální informace o politické a kulturní roli Miroslava Müllera na ÚV KSČ. Zejména pak potom právě roky normalizačního dvacetiletí, kdy byl Müller pravděpodobně jedním z nejaktivnějších autorů politicko-kulturních represí, včetně takzvané Anticharty. Specifickou součástí tohoto výzkumu pak bude zohlednění pozice Miroslava Müllera jakožto vysokého stranického funkcionáře a současně spisovatele při zkoumání vlivu této dvojí identity na kritický ohlas jeho tvorby.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Mytizační a kryptoreligiózní tendence v českém budovatelském románu 1949-1955
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hypšmanová, Nikola; Kudláč, Antonín; Šrámek, Petr
    Diplomová práce se zaměří na mytizační a kryptoreligiózní tendence v českém budovatelském románu mezi lety 1949 a 1955. První část práce představí zkoumané období v kulturně-historickém kontextu. V druhé části bude popsáno dobové pojetí literatury jakožto zprostředkovatele mytologie období stalinismu, zejména pak v rámci uměleckého směru socialistického realismu. Pozornost bude věnována také žánrovému vymezení budovatelského románu. Třetí část pohlédne na zkoumané období optikou politického náboženství. Čtvrtá část, která bude tvořit jádro práce, se bude soustředit na naratologický rozbor vybraných budovatelských románů a na jejich komparaci. Cílem práce bude analyzovat mytizační a kryptoreligiózní tendence v nich obsažených a vymezit funkce, které v románech plní.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Bulharsko, Byzanc a turkické kočovné kmeny východní Evropy mezi maďarskou a mongolskou invazí (10.-14. století)
    (Univerzita Pardubice, 2023) Báder, Radan; Téra, Michal; Čapský, Martin
    Předkládaná práce se zabývá tématikou komplikovaných vztahů Byzantské říše, Bulharska a turkických kočovníků (Pečeněhové, Uzové, Kumáni) v časovém horizontu 900- 1320. Důraz je kladen nejenom na nájezdy, války a politické soupeření, ale i na celkový dopad na dějiny jihovýchodní Evropy.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Mediální obraz české detektivky ve vybraném tisku 60. a 70. let
    (Univerzita Pardubice, 2023) Nohelová, Markéta; Korábková, Kateřina; Macková, Marie
    Diplomová práce se zaměří na mediální propagaci české detektivní literatury ve vybraných dobových tiskovinách období 60. a 70. let - Rudém právu, Literárních novinách a Mladém světě. Vedle analýzy jednotlivých tiskovin v daném období se práce soustředí na nakladatelství a reklamní propagace v rámci literární komunikace. Zmapování vybraných detektivních děl následně poslouží k prozkoumání propojení díla a propagační strategie. Cílem diplomové práce je analýza pozice detektivního žánru v rámci dobové knižní reklamní a nakladatelské propagace.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Černý romantismus
    (Univerzita Pardubice, 2023) Jambor, Michal; Téra, Michal; Gańczarczyk, Gabriela Maria
    Cílem diplomní práce je analýza a interpretace černého romantismu v polském prostředí. Centrem pozornosti budou emblematická díla vybraných autorů literárních uskupení známých jako Ukrajinská škola (Antoni Malczewski, Seweryn Goszczyński) a Cyganeria Warszawska (Roman Zmorski). V první části představuji pojem romantismus spolu s jeho definicí, vývojem, hlavními představiteli a historickým kontextem, přičemž vymezím speciální prostor pro polské prostředí. Poté následuje kapitola popisující polský černý romantismus, kde využiji aktuálních vědeckých prácí převážně v polském jazyce a určím základní charakteristiku tohoto svébytného žánru, typizaci hrdiny, prostředí i vztahu autora k dílu, nevyjímaje ani informace o jeho vzniku a předchůdcích. V analytické části se zaměřím na rozbor ikonickývh černo-romantických děl na pozadí životních osudů autorů a literárních uskupení, v nichž byly psány. Zkoumám typickou silně pesimistickou atmosféru textů umístěnou v temném prostředí, dále prvky zla a metafyzična, většinově svázaných se slovanským folklorem nebo soudobými literárními, ideovými i filozofickými vlivy.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Iluze a deziluze 60. a 90. let 20. století (ve vybraných dílech české poezie)
    (Univerzita Pardubice, 2023) Rykrová, Kerstin; Šrámek, Petr; Studený, Jiří
    Tato diplomová práce se zabývá zkoumáním poetiky básníků, kteří jsou řazeni do kontextu generace 60. let (J. Gruša, K. Šiktanc, P. Šrut, I. Wernisch, P. Skarlant, J. Šotola, P. Kabeš, L. Dvořák, J. Kainar, J. Jelen, I. Diviš, K. Sýs, K. Kryl, L. Novák, J. Hauková, S. Dvorský, E. Juliš, P. Řezníček). Sleduje vývoj básnických poetik v širším historicko-kulturním kontextu na vybraných dílech z publikačního období 60. - 90. let 20. století. Důraz je kladen na interpretace básnických děl. Pomocí tohoto interpretačně analytického čtení si práce klade za cíl sledovat zásadní témata a motivy, ale i obecnou formu těchto básní.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Židovská milenka polského krále Kazimíra III. Velikého: Estera Małach a její zobrazení v polské literatuře 19. století
    (Univerzita Pardubice, 2021) Kuželová, Zuzana; Gańczarczyk, Gabriela Maria; Téra, Michal
    Předkládaná práce se zabývá způsobem, jakým v literatuře 19. století byla zobrazovaná postava Estery Małach, židovské milenky polského krále Kazimíra III. Velikého. Zároveň se bude jednat o náhled na polsko-židovskou tématiku v literatuře 19. století.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Historie a vývoj renesančného města Zamość ve východním Polsku
    (Univerzita Pardubice, 2020) Novotná, Eliška; Téra, Michal; Čapský, Martin
    Práce je věnována historii polského města Zamość, které se nachází na jihu Lublinského vojvodství v Polsku. Jsou zde představeny dějiny města a jeho okolí od konce 16. století až do likvidace pevnosti v roce 1866. Práce přibližuje proměny městské zástavby, opevnění a historické události, jež měly vliv na život v pevnosti.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Poetika prostoru v díle Josefa Čapka
    (Univerzita Pardubice, 2019) Janečková, Veronika; Poslední, Petr; Studený, Jiří
    Předkládaná diplomová práce se zabývá analýzou jazykové a tematické výstavby textů Josefa Čapka sdetailním zaměřením na způsob utváření prostoru ve struktuře vyprávění. Problematika prostoru je nazírána v souvislosti s literárně-kulturním vývojem v českém prostředí. Do zkoumané oblasti zahrnujeme povahu prostředků, které spolu se stylistickými a dalšími zobrazovacími postupy evokují představy o prostoru literárního díla. Ve středu badatelského zájmu se proto ocitá analýza topik, jakožto ustálených literárních schémat, které se staly součástí literární kultury. Pozornost věnujeme rovněž výstavbě celku a způsobu vazby na jednotlivé dílčí motivy, čímž dochází kprozkoumání otázky vnitřní spojitosti díla. Dalším cílem diplomové práce je objasnění vazeb Čapkovy tvorby na kulturně-politický kontext. Na základě soudobé kritické recepce analyzujeme vztah kliterární tradici na jedné straně a plnění funkce literatury na straně druhé
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Literární kultura za Protektorátu Čechy a Morava (1939-1941)
    (Univerzita Pardubice, 2017) Kadlecová, Barbora; Poslední, Petr; Panoch, Pavel
    Práce je věnovaná pohledu na literární kulturu v době Protektorátu Čechy a Morava, která v inkriminovaných letech plnila důležitou funkci v politicko-sociálním prostředí. Zaměřila se na složitá počáteční léta 1939 1941, kdy bylo více než kdy jindy potřeba ukazovat svou národní hrdost a smýšlení. Literatura v tomto období patřila k jednomu z nejdůležitějších společenských nástrojů. Práce demonstruje pozici a úkoly písemnictví v českomoravsko-německém prostředí, včetně praktických ukázek na vybraných autorech. Soustředí se na oblast prózy, okrajově ovšem zmiňuje i ostatní spektra písemnictví poezii a novinářskou tvorbu.