Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KF FF (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/35352

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 146
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Motiv času v Kritice čistého rozumu
    (Univerzita Pardubice, 2022) Prchal, Filip; Sikora, Ondřej; Prázný, Aleš
    Tato bakalářská práce pojednává o Kantově motivu času v jeho díle Kritika čistého rozumu. Budu se zabývat Kantovým pojmem času pouze v rámci jeho Transcendentální estetiky. Nejprve tato práce vysvětlí základní pojmy Kantovy teorie poznání. Dále stručněji představí jeho koncepci prostoru, který se k času váže. Poté se explicitně zaměří na podrobnou analýzu Kantova konceptu času. Pozdější fáze práce se věnuje Kantova pojetí času a prostoru. Nejdříve Kant odpoví na běžné argumenty proti jeho teorii. Dále se s Kantem vyrovnávají moderní kritici, například Paul Guyer, G. Patzig, P. F. Strawson a další. Prostřednictvím textové interpretace se na základě Kantovy teorie pokusí dát odpověď na otázky: Co je čas? Je vnější nebo vnitřní? Je objektivní vůči všemu co existuje, a nebo se jedná o subjektivní věc? A pokud z nás čas vychází, a je podmínkou možnosti vnímání světa, jsme i my podmínkou času, neboť kdybychom nebyli, nebyl by čas?
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Moral Justification of Organ Sale
    (Univerzita Pardubice, 2022) Lepinová, Kristýna; Pacovská, Kamila; Candiotto, Laura
    Despite organ donation systems running in numerous states around the globe, the shortage of transplant organs is a worldwide public health problem. This raises a question, why - when there clearly is both demand and offer - not make organ sale legal? From the moral point of view, there are four main objections to permitting organ sale: 1. exploitation, commodification, and instrumentalisation of the seller and her body; 2. harm and risk that the seller undergoes; 3. concerns about autonomy and consent; and lastly, 4. concerns about the practice of free donation that would supposedly be undermined by the permission of organ sale.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Cicerovo pojetí stoické filosofie v jeho spise Stoické paradoxy
    (Univerzita Pardubice, 2022) Koritenský, Jan; Hejduk, Tomáš; Krása, Ondřej
    Bakalářská práce se zabývá Ciceronovým pojetím stoické filosofie v jeho spise Stoické paradoxy. Obsah práce pokrývá Ciceronův rozbor každého z jednotlivých paradoxů a jeho následný názor na jejich platnost. Práce dále porovnává, v jakých případech a směrech se Ciceronova osobní filosofie shoduje a rozchází se Stoickými zásadami.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Motiv viny v Nietzscheho Genealogii morálky
    (Univerzita Pardubice, 2021) Jonáš, Kryštof; Sikora, Ondřej; Prázný, Aleš
    Účelem této bakalářské práce bude uchopení Nietzscheho motivu viny vyskytujícího se především v díle Genealogie morálky. Práce si klade za cíl seznámit čtenáře s Nietzscheho teorií vzniku a zasazení této lidské vlastnosti v našem světe. Cesta k uchopení tohoto pojmu nás zavede k prvním společenstvím, kde se teprve začíná formovat duchovní stránka člověka, která je nutná pro pociťování viny. V textu bude kladen důraz na vybrané Nietzscheho teze a spisy, přes které můžeme dojít k poznání a řádnému uchopení přechodu od špatného svědomí k bolestivé vině. Smysl práce nebude zaměřen jen na negativní chápání viny, ale též se tu projeví pozitivní role viny jakožto morálního kompasu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Příklad s voskem v Descartově II. meditaci
    (Univerzita Pardubice, 2021) Kučerová, Kristýna; Sikora, Ondřej; Grygar, Filip
    Příklad s kouskem vosku ve druhé z Descartových Meditací o první filosofii bývá obvykle chápán jako ilustrace jedné ze základních myšlenek karteziánského racionalismu, totiž bytostné odlišnosti matematizovaných a ryze senzuálních atributů jsoucen. Oproti tomu existují interpretace, podle nichž tento příklad ilustruje distinkci jsoucen a idejí. Cílem práce je podrobit Descartův příklad pečlivé textové interpretaci a provést srovnání jeho vybraných výkladů.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Pojetí vztahu člověka a zvířete v Porfyriově díle De abstinentia
    (Univerzita Pardubice, 2021) Mükschová, Sára; Rokyta, Jan; Beran, Ondřej
    Bakalářská práce se bude věnovat pojetí vztahu mezi člověkem a zvířetem v rámci Porfyriova díla De abstinentia. Práce se bude vztahovat na rozbor textu, sociální a historické okolnosti budou zmíněny jen okrajově, bude se jednat především o zdůraznění Porfyriova uvažování. V rámci tohoto dokazování bude zmíněna otázka racionality u zvířat, Porfyriovo přisouzení určitého stupně racionality zvířatům. Odlišení od čistě instinktivního modelu chápání zvířete. Dále bude rozpracována schopnost komunikace. Porfyrios přisuzuje zvířatům i určitou schopnost komunikace, a to i s lidmi. Na závěr bude rozebrána Otázka soucitu a spravedlnosti u zvířat. Porfyriovo překročení chápání rozdílu mezi krutostí zvířete a na druhé straně soucitem člověka. Cílem je vyzdvižení výjimečnosti Porfyriova myšlení o zvířatech.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Spravedlnost pod vládou Eróta
    (Univerzita Pardubice, 2021) Sojka, Marek; Hejduk, Tomáš; Jinek, Jakub
    Práce se zabývá problematikou spravedlnosti a Eróta v Platónově dialogu Ústava. Cílem je zkoumat, jak se oba pojmy či stavy vzájemně ovlivňují, především pak o jaké spravedlnosti lze hovořit pod vládou Eróta. Primární otázka zní, zda je člověk pod vlivem Eróta schopen jednat spravedlivě či nikoli, a jaký vliv na toto jednání má Erós. Do detailu bude zpracováno, jaké jsou, dle Ústavy, argumenty pro a jaké proti a v čem jsou, dle nás, přesvědčivé a v čem nikoliv, a proč. Práce si rovněž klade za cíl detailně rozebrat postavení jedince posedlého Erótem vůči společenství, především pak jeho potenciální přínosnost či ohrožení ve vztahu k polis. Práce bude jmenované otázky zodpovídat na základě detailní četby textu Ústavy společně s vybranou sekundární literaturou.
  • Bakalářská práceOtevřený přístup
    Láska jako sjednocení
    (Univerzita Pardubice, 2021) Váňová, Anna; Hejduk, Tomáš; Prázný, Aleš
    Bakalářská práce se zabývá tématem "Láska jako sjednocení". Na vybraných autorech (Nozick, Delaney, Solomon) a jejich nejznámějších textech představím koncept lásky jako vytváření zásadního svazku my. Po představení celého konceptu jsou prozkoumány námitky, které proti tomuto konceptu byly vzneseny. V závěrečných kapitolách argumentuji, jestli je svazek my udržitelný, či nikoli.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Schopenhauerovo pojetí lásky
    (Univerzita Pardubice, 2021) Mrázková, Nela; Sikora, Ondřej; Beran, Ondřej
    Arthur Schopenhauer, myslitel, jenž bývá nazýván filosofem pesimismu, se ve svém díle vedle pesimisticky koncipovaného světa, v němž vládne vůle k životu, zabývá rovněž koncepcí lásky. Cílem této práce je představit autorovo pojetí sexuální lásky v kontextu jeho filosofie a poukázat na možná kritická místa předně tam, kde je jeho koncepce lásky zakořeněna, v oblasti metafyziky. Dále předložená práce představuje druhou tvář lásky v Schopenhauerově myšlení, lásku soucitnou, která vede až k vyvrcholení autorova filosofického systému, k absolutní rezignaci, prostřednictvím které se v závěru práce odhalí stěžejní problém celé koncepce lásky u Arthura Schopenhauera.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Místo zvířat v našich životech
    (Univerzita Pardubice, 2020) Jelínková, Johana; Beran, Ondřej; Rokyta, Jan
    Tato bakalářská práce se zabývá pojmem "zvířecího společníka" a tím, jak toto označení ovlivňuje vztah člověka ke zvířeti. V první části práce uvádí do kontextu moderního oboru animal ethics a konkrétně do přístupu deskriptivní etiky. V druhé části je vyjasněna relevantní terminologie a je představen pojem "zvířecí společník", spolu s návrhem na jeho definici. Třetí část obsahuje podrobnější charakteristiku vztahu chovatele ke zvířecímu společníkovi a jejich citového pouta.