Studijní obor:Restaurování a konzervace nástěnné malby a sgrafita
Abstrakt:
Práce je zaměřena na porovnání zpracovatelských a užitkových vlastností maltových směsí na bázi bílého vzdušného vápna připravených tradiční
a průmyslovou technologií. V teoretické části je zpracována rešerše shrnující základní informace o složkách malt, jejich přípravě, vlastnostech a užití, doplněné o historický vývoj. V experimentální části jsou studovány tří typy vápenných pojiv, které se lišily podmínkami výpalu, surovinou a dobou uležení. Testovány byly vápenné kaše připravené pálením z vápence Vitošov tradičním postupem pálení v polní peci. Teplota výpalu se pohybovala v rozmezí 850–900 °C a lze toto vápno klasifikovat jako měkce pálené. Další pojivo bylo připraveno z komerčně dostupného páleného vápna z lokality Mokrá u Brna za teploty výpalu 1000 ˚C. Z tohoto byly připraveny tři typy pojiva, které se lišily dobou uležení, resp. úpravou vlastností - mícháním. Vlastnosti byly porovnávány s maltou připravenou z dlouhodobě uleželé vápenné kaše z lokality Šosůvka.