Analýza fenolických látek obsažených ve vinných hroznech a ve víně

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Česlová, Lenka
dc.contributor.author Otrusinová, Jitka
dc.date.accessioned 2008-08-12T07:09:32Z
dc.date.available 2008-08-12T07:09:32Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/29094
dc.description.abstract První část diplomové práce byla zaměřena na stanovení antioxidační aktivity fenolických látek obsažených ve vinných hroznech a víně. Ke stanovení byly použity metody ABTS a DPPH využívající schopnost antioxidantů zhášet syntetické radikály a metoda FRAP založená na redoxních vlastnostech železitého komplexu. Současně s antioxidační aktivitou byl u vybraných vzorků stanoven celkový obsah fenolických látek reakcí vzorku s Folin-Ciocalteauovým činidlem a byla sledována závislost mezi antioxidační aktivitou a celkovým obsahem fenolických látek. U červených vín byla tato závislost lineární, zatímco u bílých vín byly pozorovány výrazné odchylky od linearity této závislosti. Dále byla optimalizována HPLC separace fenolických látek obsažených ve víně. Pro separaci látek byla vybrána kolona Zorbax Eclipse C18 a gradientová eluce acetonitril/voda s přídavkem kyseliny mravenčí. V závěrečné části práce byly identifikovány fenolické látky ve víně s využitím optimalizované HPLC metody ve spojení s UV detekcí a hmotnostní spektrometrií s chemickou ionizací za atmosférického tlaku. cze
dc.format 85 s. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.subject Antioxidant Activity eng
dc.subject grapes eng
dc.subject wine eng
dc.subject Antioxidační aktivita cze
dc.subject víno cze
dc.subject vinné hrozny cze
dc.subject HPLC/MS cze
dc.title Analýza fenolických látek obsažených ve vinných hroznech a ve víně cze
dc.title.alternative Analysis of phenolic compounds in grapes and wine eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Bajerová, Petra
dc.date.accepted 2008
dc.description.abstract-translated First part of thesis was focused on the determination of antioxidant activities of grapes and wine phenolic compounds. Methods based on radical-scavenging activity of antioxidants (ABTS, DPPH) and method based on ferric reducing antioxidant power (FRAP) were used for this purpose. Further, the total phenolic content of selected samples of wine was determined using Folin-Ciocalteau reagent and the dependence of antioxidant activity on total phenolic content was plotted. While the linear dependence of antioxidant activity on total phenolic content was observed for samples of red wines, in case of white wines the deviation from linearity was found. Next part of thesis deals with the optimalization of HPLC separation of wine phenolic compounds. The separation was achieved on Zorbax Eclipse C18 column using gradient elution with mobile phase acetonitrile/water with addition of HCOOH. In the final part of thesis the phenolic compounds were identified using optimized HPLC method coupled with UV detection and mass spectrometry with atmospheric pressure chemical ionization. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D18911
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit

K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory.

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet