dc.contributor.advisor |
Česlová, Lenka |
|
dc.contributor.author |
Otrusinová, Jitka
|
|
dc.date.accessioned |
2008-08-12T07:09:32Z |
|
dc.date.available |
2008-08-12T07:09:32Z |
|
dc.date.issued |
2008 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/29094 |
|
dc.description.abstract |
První část diplomové práce byla zaměřena na stanovení antioxidační aktivity fenolických látek obsažených ve vinných hroznech a víně. Ke stanovení byly použity metody ABTS a DPPH využívající schopnost antioxidantů zhášet syntetické radikály a metoda FRAP založená na redoxních vlastnostech železitého komplexu. Současně s antioxidační aktivitou byl u vybraných vzorků stanoven celkový obsah fenolických látek reakcí vzorku s Folin-Ciocalteauovým činidlem a byla sledována závislost mezi antioxidační aktivitou a celkovým obsahem fenolických látek. U červených vín byla tato závislost lineární, zatímco u bílých vín byly pozorovány výrazné odchylky od linearity této závislosti. Dále byla optimalizována HPLC separace fenolických látek obsažených ve víně. Pro separaci látek byla vybrána kolona Zorbax Eclipse C18 a gradientová eluce acetonitril/voda s přídavkem kyseliny mravenčí. V závěrečné části práce byly identifikovány fenolické látky ve víně s využitím optimalizované HPLC metody ve spojení s UV detekcí a hmotnostní spektrometrií s chemickou ionizací za atmosférického tlaku. |
cze |
dc.format |
85 s. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.subject |
Antioxidant Activity |
eng |
dc.subject |
grapes |
eng |
dc.subject |
wine |
eng |
dc.subject |
Antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
víno |
cze |
dc.subject |
vinné hrozny |
cze |
dc.subject |
HPLC/MS |
cze |
dc.title |
Analýza fenolických látek obsažených ve vinných hroznech a ve víně |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of phenolic compounds in grapes and wine |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Bajerová, Petra |
|
dc.date.accepted |
2008 |
|
dc.description.abstract-translated |
First part of thesis was focused on the determination of antioxidant activities of grapes and wine phenolic compounds. Methods based on radical-scavenging activity of antioxidants (ABTS, DPPH) and method based on ferric reducing antioxidant power (FRAP) were used for this purpose. Further, the total phenolic content of selected samples of wine was determined using Folin-Ciocalteau reagent and the dependence of antioxidant activity on total phenolic content was plotted. While the linear dependence of antioxidant activity on total phenolic content was observed for samples of red wines, in case of white wines the deviation from linearity was found. Next part of thesis deals with the optimalization of HPLC separation of wine phenolic compounds. The separation was achieved on Zorbax Eclipse C18 column using gradient elution with mobile phase acetonitrile/water with addition of HCOOH. In the final part of thesis the phenolic compounds were identified using optimized HPLC method coupled with UV detection and mass spectrometry with atmospheric pressure chemical ionization. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D18911 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |