Digitální knihovnaUPCE
 

Odraz společenských změn v knihách kuchařských předpisů. Od 1. světové války do pádu komunismu roku 1989

Diplomová práceOmezený přístup
Náhled

Datum publikování

2008

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Práce pojednává o společenských změnách v Čechách, které reflektovaly kuchařské knihy vycházející v období vymezeném první světovou válkou a pádem komunistického režimu v roce 1989. Seznamuje s nejvýznačnějšími autory a autorkami kuchařských knih v tomto období. Jako první téma reflektující významnou společenskou změnu v životě žen je tématem zaměstnaných žen. Dalším významným mezníkem byly obě světové války, které přinesly nedostatek potravin, se kterým se ženy musely vyrovnat, a některé kuchařské knihy jim v tom měly být a byly nápomocny. Dále seznamuje s reakcí na trend zeštíhlování, který se ve 20. letech 20. století stal doslova fenoménem. Poslední kapitoly se věnují přímo obsahu kuchařských knih, a to jednak zvláštnímu jevu v období první republiky, kdy se autorky snažily prostřednictvím svých knih v čtenářkách vzbuzovat vlastenectví a dále jevu, jehož působení není nijak časově omezeno, a to reklamě, která byla v kuchařských knihách silně zastoupena a fungovala v nich coby informátor o novinkách, které jakýmkoliv způsobem souvisely s přípravou jídla.

Rozsah stran

115 s., 10 s. obr. příloh.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce není přístupná

Název akce

ISBN

Studijní obor

Kulturní dějiny

Studijní program

Historické vědy

Signatura tištěné verze

D18688

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

cookery books, recepies, rational nutrition, 20th century, kuchařské knihy, recepty, zdravá výživa, 20. století

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced