Digitální knihovnaUPCE
 

Odraz společenských změn v knihách kuchařských předpisů. Od 1. světové války do pádu komunismu roku 1989

Diplomová práce
Náhled

Datum publikování

2008

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Práce pojednává o společenských změnách v Čechách, které reflektovaly kuchařské knihy vycházející v období vymezeném první světovou válkou a pádem komunistického režimu v roce 1989. Seznamuje s nejvýznačnějšími autory a autorkami kuchařských knih v tomto období. Jako první téma reflektující významnou společenskou změnu v životě žen je tématem zaměstnaných žen. Dalším významným mezníkem byly obě světové války, které přinesly nedostatek potravin, se kterým se ženy musely vyrovnat, a některé kuchařské knihy jim v tom měly být a byly nápomocny. Dále seznamuje s reakcí na trend zeštíhlování, který se ve 20. letech 20. století stal doslova fenoménem. Poslední kapitoly se věnují přímo obsahu kuchařských knih, a to jednak zvláštnímu jevu v období první republiky, kdy se autorky snažily prostřednictvím svých knih v čtenářkách vzbuzovat vlastenectví a dále jevu, jehož působení není nijak časově omezeno, a to reklamě, která byla v kuchařských knihách silně zastoupena a fungovala v nich coby informátor o novinkách, které jakýmkoliv způsobem souvisely s přípravou jídla.

Rozsah stran

115 s., 10 s. obr. příloh.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce není přístupná

Název akce

ISBN

Studijní obor

Kulturní dějiny

Studijní program

Historické vědy

Signatura tištěné verze

D18688

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

cookery books, recepies, rational nutrition, 20th century, kuchařské knihy, recepty, zdravá výživa, 20. století

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced