Odraz společenských změn v knihách kuchařských předpisů. Od 1. světové války do pádu komunismu roku 1989

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Lenderová, Milena
dc.contributor.author Křenová, Marie
dc.date.accessioned 2008-08-12T06:15:11Z
dc.date.available 2008-08-12T06:15:11Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/28709
dc.description.abstract Práce pojednává o společenských změnách v Čechách, které reflektovaly kuchařské knihy vycházející v období vymezeném první světovou válkou a pádem komunistického režimu v roce 1989. Seznamuje s nejvýznačnějšími autory a autorkami kuchařských knih v tomto období. Jako první téma reflektující významnou společenskou změnu v životě žen je tématem zaměstnaných žen. Dalším významným mezníkem byly obě světové války, které přinesly nedostatek potravin, se kterým se ženy musely vyrovnat, a některé kuchařské knihy jim v tom měly být a byly nápomocny. Dále seznamuje s reakcí na trend zeštíhlování, který se ve 20. letech 20. století stal doslova fenoménem. Poslední kapitoly se věnují přímo obsahu kuchařských knih, a to jednak zvláštnímu jevu v období první republiky, kdy se autorky snažily prostřednictvím svých knih v čtenářkách vzbuzovat vlastenectví a dále jevu, jehož působení není nijak časově omezeno, a to reklamě, která byla v kuchařských knihách silně zastoupena a fungovala v nich coby informátor o novinkách, které jakýmkoliv způsobem souvisely s přípravou jídla. cze
dc.format 115 s., 10 s. obr. příloh. cze
dc.format.extent 4368337 bytes eng
dc.format.mimetype application/pdf eng
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject cookery books eng
dc.subject recepies eng
dc.subject rational nutrition eng
dc.subject 20th century eng
dc.subject kuchařské knihy cze
dc.subject recepty cze
dc.subject zdravá výživa cze
dc.subject 20. století cze
dc.title Odraz společenských změn v knihách kuchařských předpisů. Od 1. světové války do pádu komunismu roku 1989 cze
dc.title.alternative The reflection of social changes in Budget Books and Cookery Books. From World War 1 to the fall of communism in the year 1989. eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Lellková, Šárka
dc.date.accepted 2008
dc.description.abstract-translated The title of this diploma paper is The reflection of social changes in Budget Books and Cookery Books. From World War 1 to the fall of communism in the year 1989. So everyone can imagine what about is this diploma paper. The work is based on analyses of dosens of czech cookery books that were published between years 1914 (the begining of World War I) and 1989 (The Velvet revolution that signifyed the end of the communistic regime in Czechoslovakia). I took the cookery books as a source of information about humans – especially womens – life in this era. First of all I introduced the most important – that mens the most popular – authors, who were writing the cookery books in surveyed period. The most popular writers in the period that is in Czechoslovakia called The first republic werre two women – Anna Kejřová, the principal of own girl’s school in Hradec Králové and Marie Janků-Sandtnerová, the trade mistress of cooking in Prague whose legendary cookbok Kniha předpisů a kuchařských rozpočtů was published in more then 70 editions. After the World War II the title of the most published authors took another woman – Joza Břízová. After this I focused on men, who were authors of cookery books too, but their books were different from the books that were written by women. Another big issue were the employed women and their requirement of fast cooking. This is phenomenon of the communistic era in Czechoslovakia because of the labour service that was established in Czechoslovakia by presidential decree already in the year 1945. And in the communictic regime the unemployment was conceptualize as a crime. With this theme is also connected to themes of ready-to-cook foods and kitchen’s technics – that deal with the following chaptures. Another chapture thinks out how the cookery books reflected in its recipes the war with its poverty of food and nourishements. Special chapture deals with the new dicovered phenomenon – the cookery books that were written by Jewish women in concentration camps during the World War II. eng
dc.description.department Katedra historických věd cze
dc.thesis.degree-discipline Kulturní dějiny cze
dc.thesis.degree-name Mgr. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta filozofická cze
dc.identifier.signature D18688
dc.thesis.degree-program Historické vědy cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet