Odraz společenských změn v knihách kuchařských předpisů. Od 1. světové války do pádu komunismu roku 1989
Diplomová práceOmezený přístupDatum publikování
2008
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Práce pojednává o společenských změnách v Čechách, které reflektovaly kuchařské knihy vycházející v období vymezeném první světovou válkou a pádem komunistického režimu v roce 1989. Seznamuje s nejvýznačnějšími autory a autorkami kuchařských knih v tomto období. Jako první téma reflektující významnou společenskou změnu v životě žen je tématem zaměstnaných žen. Dalším významným mezníkem byly obě světové války, které přinesly nedostatek potravin, se kterým se ženy musely vyrovnat, a některé kuchařské knihy jim v tom měly být a byly nápomocny. Dále seznamuje s reakcí na trend zeštíhlování, který se ve 20. letech 20. století stal doslova fenoménem. Poslední kapitoly se věnují přímo obsahu kuchařských knih, a to jednak zvláštnímu jevu v období první republiky, kdy se autorky snažily prostřednictvím svých knih v čtenářkách vzbuzovat vlastenectví a dále jevu, jehož působení není nijak časově omezeno, a to reklamě, která byla v kuchařských knihách silně zastoupena a fungovala v nich coby informátor o novinkách, které jakýmkoliv způsobem souvisely s přípravou jídla.
Rozsah stran
115 s., 10 s. obr. příloh.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce není přístupná
Název akce
ISBN
Studijní obor
Kulturní dějiny
Studijní program
Historické vědy
Signatura tištěné verze
D18688
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
cookery books, recepies, rational nutrition, 20th century, kuchařské knihy, recepty, zdravá výživa, 20. století