Abstrakt:
Práce pojednává o společenských změnách v Čechách, které reflektovaly kuchařské knihy vycházející v období vymezeném první světovou válkou a pádem komunistického režimu v roce 1989. Seznamuje s nejvýznačnějšími autory a autorkami kuchařských knih v tomto období. Jako první téma reflektující významnou společenskou změnu v životě žen je tématem zaměstnaných žen. Dalším významným mezníkem byly obě světové války, které přinesly nedostatek potravin, se kterým se ženy musely vyrovnat, a některé kuchařské knihy jim v tom měly být a byly nápomocny. Dále seznamuje s reakcí na trend zeštíhlování, který se ve 20. letech 20. století stal doslova fenoménem. Poslední kapitoly se věnují přímo obsahu kuchařských knih, a to jednak zvláštnímu jevu v období první republiky, kdy se autorky snažily prostřednictvím svých knih v čtenářkách vzbuzovat vlastenectví a dále jevu, jehož působení není nijak časově omezeno, a to reklamě, která byla v kuchařských knihách silně zastoupena a fungovala v nich coby informátor o novinkách, které jakýmkoliv způsobem souvisely s přípravou jídla.