Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KŘP FEI (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/28161

Práce obhájené před rokem 2008 jsou uloženy pouze v kolekci Vysokoškolské kvalifikační práce

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 121
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Modelování a implementace automatického řízení bilance elektrické energie pro domácnost s fotovoltaickým systémem, baterií a účastí na spotovém trhu s elektřinou
    (Univerzita Pardubice, 2024) Mezera, Tomáš; Tuček, Pavel; Tuček, Jiří
    Tato diplomová práce se zabývá problematikou měření a bilance energie v domě se stávajícím fotovoltaickým systémem rodinného domu. První část práce je věnována způsobům výroby a skladování elektrické energie a energetickému trhu v České republice. Dále sběru dat z jednotlivých senzorů, o spotřebě a výrobě elektrické energie v rodinném domě, v neposlední řadě návrhu algoritmů pro co nejefektivnější a nejekonomičtější řízení. Na závěr zhodnocení a zvážení kolik úspor by takovýto systém přinesl na úkor možného zhoršení pohodlí.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    LABORATORNÍ SOUSTAVA PRO VÝUKU AUTOMATIZACE
    (Univerzita Pardubice, 2024) Šafránek, Jonáš; Honc, Daniel; Štursa, Dominik
    Tato diplomová práce se zabývá tvorbou laboratorního modelu řízení otáček ventilátoru, využitelného při výuce automatizace. Teoretická část se zabývá komerčními laboratorními modely, rodinou mikrokontrolérů Arduino, možnostech programování v prostředí Arduino IDE a Matlab, a jejich vzájemné komunikaci. V praktické části je proveden návrh modelu, konstrukce a programového řešení v obou prostředích.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    NÁVRH ROBOTICKÉHO MANIPULÁTORU S FUNKCÍ VYHÝBÁNÍ SE PŘEKÁŽKÁM
    (Univerzita Pardubice, 2024) Volák, Matouš; Štursa, Dominik; Doležel, Petr
    Práce se zabývá návrhem robotického ramena, návrhem řídicího systému robota, návrhem kontrolního systému robota, návrhem trajektorie koncového efektoru robotického ramena v dynamickém prostředí a detekcí překážek v pracovním prostoru robotického ramena. Robotické rameno je řízeno pomocí Arduina, návrh trajektorie v dynamickém prostředí a detekce překážek je zprostředkován umělou inteligencí, kontrolní systém (program, pomocí kterého ovládá uživatel robota) je naprogramován v programovacím jazyku python.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Robotické vidění s využitím umělé inteligence
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vladyka, Tomáš; Honc, Daniel; Doležel, Petr
    Cílem práce je vytvořit vlastní systém robotického vidění s prvky umělé inteligence založený na konvolučních neuronových sítích. Práce se zabývá ověřením principů a posouzením kvality lokalizace a kategorizace rozpoznávaných objektů. Výsledná data z konvoluční sítě jsou předána robotickému systému prostřednictvím standardního protokolu.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vývoj systému detekce vad na osazených PCB s využitím konvolučních neuronových sítí
    (Univerzita Pardubice, 2024) Špicar, Kamil; Štursa, Dominik; Doležel, Petr
    Cílem práce je návrh systému detekce vad na osazených deskách plošných spojů s využitím konvolučních neuronových sítí. Navržený systém je komplexní množinou detekčních metod zaměřených na vady identifikované z historických obrazových dat, jejichž kombinací lze klasifikovat celé inspekční fotografie osazených desek plošných spojů. Detekční metody zahrnují ověřené architektury konvolučních neuronových sítí a výpočty parametrů pro dílčí klasifikace z jejich výstupů. Byl vytvořen software pro testování celého navrženého systému a trénování jednotlivých modelů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Koncový efektor s externím řízením
    (Univerzita Pardubice, 2024) Šimon, Michal; Havlíček, Libor; Kupka, Libor
    Diplomová práce se zabývá návrhem a realizací tříprstého mechanického koncového efektoru. Cílem je vytvořit efektor, který je možné řídit pomocí externího zařízení. Nejprve byla provedena rešerše koncových efektorů a konstrukčních prvků, které jsou aplikovány v konstrukci. Poté je práce soustředěna na vývoj obou konstrukcí v 3D programu a následné zhotovení pomocí 3D tisku. Pro obě konstrukce je realizována programová výbava, výrobní dokumentace a uživatelský manuál. Cílem práce je nabytí zkušeností v oblasti návrhu a realizace koncových efektorů a řídicích systémů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Návrh a konstrukce průzkumného čtyřnohého mobilního robota
    (Univerzita Pardubice, 2024) Svoboda, Martin; Štursa, Dominik; Kupka, Libor
    Diplomová práce se zabývá řešením problému návrhu a konstrukce mobilního robota, který má čtyři nohy. Práce také řeší problematiku kompletního softwarové platformy pro řízení tohoto robota. Je zhotoven funkční model s názvem EQR (Explorer Quadruped Robot), který je osazen kamerou pro zobrazení obrazu prostoru, ve kterém se pohybuje zpět k uživateli a díky své senzorice je schopen se autonomně pohybovat v předem definovaném prostoru a provádět detekce překážek v okolí.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vývoj řešení pro elektrické šroubování
    (Univerzita Pardubice, 2024) Pulkráb, Michal; Cvejn, Jan; Turanský, Luboš
    Tato diplomová práce se zaměřuje na vývoj elektrického pohonu automatického šroubováku s důrazem na cenovou efektivitu. Téma bylo zadáno ve spolupráci s firmou JHV-Solutions, která rovněž poskytla potřebné vybavení. Cílem práce je navrhnout elektrické komponenty a software pro šroubovák, který bude schopen základního ošetření chybových stavů, nastavení parametrů šroubovacího procesu a implementaci pokročilých strategií šroubování.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Software pro automatizované testování firmware prvků průmyslové automatizace
    (Univerzita Pardubice, 2024) Poledno, Martin; Kupka, Libor; Havlíček, Libor
    Diplomová práce se zabývá návrhem, realizací a programováním automatizovaného testeru pro FW prvků průmyslové automatizace. Teoretická část práce popisuje různé modely vývoje software a firmware, upozorňuje na úskalí nedostatečného testování při vývoji software a firmware s poukázáním na nejzásadnější chyby s globálním dopadem. Praktická část představuje vývoj automatizovaného testeru a související obslužné aplikace. Podrobně popisuje použité komponenty, rozhraní pro vývoj aplikace a stanovuje scénáře příslušných testů vč. vývojových diagramů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Řízení robotického ramene Stäubli a pásového dopravníku
    (Univerzita Pardubice, 2024) Petráš, Martin; Honc, Daniel; Štursa, Dominik
    Diplomová práce se zabývá řešením problému řízení robotického ramene a pásového dopravníku. Součástí práce je rešerše robotických ramen, dopravníkových systémů, komunikace mezi mikrokontrolérem a robotickým manipulátorem. Řízení a konstrukce dopravního pásu a vytvoření programu pro pohyb robotického manipulátoru. Pohyb zahrnuje program pro pick and place předmětu a synchronizace pohybu předmětu s pohybem robotického manipulátoru.