Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KŘP FEI (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/28161

Práce obhájené před rokem 2008 jsou uloženy pouze v kolekci Vysokoškolské kvalifikační práce

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 25
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Modelování a implementace automatického řízení bilance elektrické energie pro domácnost s fotovoltaickým systémem, baterií a účastí na spotovém trhu s elektřinou
    (Univerzita Pardubice, 2024) Mezera, Tomáš; Tuček, Pavel; Tuček, Jiří
    Tato diplomová práce se zabývá problematikou měření a bilance energie v domě se stávajícím fotovoltaickým systémem rodinného domu. První část práce je věnována způsobům výroby a skladování elektrické energie a energetickému trhu v České republice. Dále sběru dat z jednotlivých senzorů, o spotřebě a výrobě elektrické energie v rodinném domě, v neposlední řadě návrhu algoritmů pro co nejefektivnější a nejekonomičtější řízení. Na závěr zhodnocení a zvážení kolik úspor by takovýto systém přinesl na úkor možného zhoršení pohodlí.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Návrh a konstrukce průzkumného čtyřnohého mobilního robota
    (Univerzita Pardubice, 2024) Svoboda, Martin; Štursa, Dominik; Kupka, Libor
    Diplomová práce se zabývá řešením problému návrhu a konstrukce mobilního robota, který má čtyři nohy. Práce také řeší problematiku kompletního softwarové platformy pro řízení tohoto robota. Je zhotoven funkční model s názvem EQR (Explorer Quadruped Robot), který je osazen kamerou pro zobrazení obrazu prostoru, ve kterém se pohybuje zpět k uživateli a díky své senzorice je schopen se autonomně pohybovat v předem definovaném prostoru a provádět detekce překážek v okolí.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Software pro automatizované testování firmware prvků průmyslové automatizace
    (Univerzita Pardubice, 2024) Poledno, Martin; Kupka, Libor; Havlíček, Libor
    Diplomová práce se zabývá návrhem, realizací a programováním automatizovaného testeru pro FW prvků průmyslové automatizace. Teoretická část práce popisuje různé modely vývoje software a firmware, upozorňuje na úskalí nedostatečného testování při vývoji software a firmware s poukázáním na nejzásadnější chyby s globálním dopadem. Praktická část představuje vývoj automatizovaného testeru a související obslužné aplikace. Podrobně popisuje použité komponenty, rozhraní pro vývoj aplikace a stanovuje scénáře příslušných testů vč. vývojových diagramů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Modernizace řídicího systému gumárenského stroje
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kylar, Martin; Honc, Daniel; Dušek, František
    Diplomová práce je věnována návrhu a realizaci nového řídicího systému pro stávající gumárenský stroj a jeho nahrazení za původní řídicí systém. Teoretická část práce se zabývá automatizovaným řízením a řídicími systémy a ohledem na programovatelné automaty. V praktické části je představen čtyřválcový kalandr a jeho dosavadní řídicí systém včetně popisu jeho činnosti. Dále se tato část práce věnuje samotnému návrhu prvků nového řídicího systému a tvorbou softwaru pro řídicí část a vizualizační část řídicího systému.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    ROBOTICKÁ RUKA OVLÁDANÁ BEZDRÁTOVOU RUKAVICÍ
    (Univerzita Pardubice, 2024) Holeka, Lukáš; Havlíček, Libor; Rejfek, Luboš
    Diplomová práce se zabývá návrhem a realizací robotického ramene ovládaného bezdrátovou rukavicí. Systém je řízen dvěma jednočipovými mikropočítači. V teoretické části se práce zabývá jednotlivými typy robotických manipulátorů a jejich možnostmi programování. Praktická část se zaměřuje na realizaci robotického manipulátoru a vysvětlení programu pro manipulátor a bezdrátovou rukavici.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    AKVIZIČNÍ A KONTROLNÍ JEDNOTKA PROGRAMOVATELNÉHO AUTOMATU (SCADA)
    (Univerzita Pardubice, 2024) Florián, Michal; Havlíček, Libor; Kupka, Libor
    Diplomová práce pojednává o návrhu akviziční a kontrolní jednotky, která obousměrně komunikuje s programovatelným automatem a rovněž obousměrně komunikuje se serverem pomocí MQTT zpráv. Za pomocí programovatelného automatu, HMI panelu a klientského zařízení pro vzdálené ovládání zmíněného programovatelného automatu je vytvořen SCADA systém, což je akronym pro vzdálené řízení a sběr dat.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Využití neuronové sítě pro OCR
    (Univerzita Pardubice, 2023) Pilný, Tomáš; Honc, Daniel; Štursa, Dominik
    Cílem této diplomové práce je vytvořit aplikaci, která pomocí webového rozhraní umožní uživateli nahrát obrázek ručně psaného anglického textu, který se následně odešle na server, kde dojde k jeho transformaci do digitální editovatelné verze pomocí neuronové sítě. Teoretická část je věnována rešerším aplikací a metodik transformace psaného textu do digitální podoby.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Systém pro detekci vad brambor
    (Univerzita Pardubice, 2023) Ksiažek, Jakub; Štursa, Dominik; Doležel, Petr
    Cílem práce je vytvoření software pro automatickou detekci povrchových vad brambor založeného na technologii konvolučních sítí. Software bude umožňovat efektivní import velkého množství vizuálních dat pro vytvoření trénovací množiny, možnost hromadné úpravy dat ve smyslu oříznutí, normalizace kontrastu a identifikace klíčových částí obrázku, možnost trénování konvoluční sítě včetně vizualizace průběhu a možnost exportu výsledné sítě jako samostatné aplikace s jednoznačným rozhraním.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Výrobní modelmix ve svařovně
    (Univerzita Pardubice, 2023) Henzl, Marek; Honc, Daniel; Kupka, Libor
    Diplomová práce se zabývá výrobním modelmixem na svařovně a jeho vylepšením pro zvýšením celkové kapacity svařovny a tím zefektivnění výroby. Vstupními daty jsou výrobními reporty, analytickými nástroji jsou programy MS Excel a MS Power BI. Po získání relevantních informací a z nich získaných znalosti je navrženo možné vylepšení.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Systém řízení elektrické spotřeby objektu s využitím FVE
    (Univerzita Pardubice, 2023) Polanský, Ondřej; Roleček, Jiří; Fikejz, Jan
    Diplomová práce je věnována návrhu systému řízení elektrické spotřeby objektu s pomocí FVE. Pro účely této práce byl navržen a následně vytvořen řídící systém zajišťující ekonomickou optimalizaci nákladů objektu za elektrickou energii. Pro nastavení parametrů algoritmu řízení a vizualizaci dat bylo vyvinuto webové rozhraní. Ukázka vzhledu a popis logiky tohoto rozhraní je demonstrován v praktické části diplomové práce.