Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KO FZS (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/28144


Práce obhájené před rokem 2008 jsou uloženy pouze v kolekci Vysokoškolské kvalifikační práce. Tištěné práce jsou k dispozici v pobočce knihovny na Fakultě zdravotnických studií v Černé za Bory.

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 1020
  • Náhled
    Bakalářská práceStatus neznámý
    Izolační režim a vliv na psychiku klienta
    (Univerzita Pardubice, 2024) Krásná, Libuše; Kopecký, Michal; Matějková, Iryna
    Bakalářská práce se zabývá tématem izolačního režimu a jeho vlivu na psychiku klienta v kontextu současného zdravotnictví. Práce se opírá o historický vývoj izolačních opatření, legislativní rámec a psychologické aspekty izolace. Detailně zkoumá psychické dopady, které může mít izolační režim na jedince, včetně pocitů osamění, úzkosti a depresi. Na základě rozhovorů s pacienty a lékaři, analyzovaných metodou otevřeného kódování, identifikuje klíčové faktory ovlivňující zkušenost a pohodu pacientů v izolaci. Práce zdůrazňuje důležitost efektivní komunikace a psychosociální podpory jakožto prostředků k snížení negativních dopadů izolace. Cílem práce je nejen přispět k hlubšímu porozumění problematiky, ale také navrhnout možná zlepšení v péči o pacienty v izolaci, aby se co nejvíce zmírnil negativní dopad izolace na jejich psychické zdraví.
  • Náhled
    Bakalářská práceStatus neznámý
    Kvalita života osob s onemocněním Artrogrypóza
    (Univerzita Pardubice, 2024) Skalická, Klára; Kopecký, Michal; Václavíková, Klára
    Tato práce se zabývá kvalitou života osob s onemocněním artrogrypóza. V teoretické části je popsán koncept kvality života a životní situace, které mohou ohrozit kvalitu života u osob s tělesným postižením. Je také stručně popsáno onemocnění artrogrypóza. Druhou částí je průzkumná část formou rešerše a analýzy odborných článků, které se zabývají kvalitou života osob s onemocněním artrogrypóza. Kvalita života osob s onemocněním artrogrypóza není výrazně zhoršena, pokud nedochází k bolestem, depresím a úzkostem. Důležitá je včasná diagnostika, léčba a rehabilitace pro zachování největší možné míry soběstačnosti a nezávislosti.
  • Náhled
    Bakalářská práceStatus neznámý
    Kvalita života pacienta po cévní mozkové příhodě ve středním věku
    (Univerzita Pardubice, 2024) Jarošová, Markéta; Kopecký, Michal; Sýkorová, Barbora
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku kvality života pacientů ve středním věku po cévní mozkové příhodě. Cílem práce je zkoumat, jaké jsou dopady této zdravotní události na tělesný stav, psychiku a sociální interakce nemocí postižených jedinců. V rámci průzkumu bylo provedeno hodnocení subjektivně a objektivně vnímané kvality života šesti pacientů v různých časových horizontech po cévní mozkové příhodě. Práce je strukturována do úvodní části, teoretického rámce, průzkumné části, prezentaci výsledků a diskuse. Průzkum byl prováděn pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Výsledky práce poskytují důležité poznatky o tom, jaké jsou dopady cévní mozkové příhody na kvalitu života pacientů ve středním věku a jak lze této problematice lépe porozumět a podpořit rekonvalescenci v rámci poskytované zdravotní péče.
  • Náhled
    Bakalářská práceStatus neznámý
    Kvalita života u žen s karcinomem prsu se zaměřením na psychické prožívání
    (Univerzita Pardubice, 2024) Dolejšová, Denisa; Kopecký, Michal; Matějková, Iryna
    Bakalářská práce se soustředí na hodnocení kvality života žen, které trpí rakovinou prsu, se zaměřením na jejich psychické prožívání. V první teoretické části je popsána stručná anatomie prsu spolu s hlavními charakteristikami onemocnění, metodami diagnostiky a léčby karcinomu prsu. Druhá část teorie se stručně zabývá definicí kvality života a riziky nádorového onemocnění, která mohou ovlivnit psychiku žen a tím i jejich celkovou kvalitu života. Praktická část se zaměřuje na to, jak ženy postižené karcinomem prsu hodnotí svou kvalitu života v rámci psychického prožívání. Průzkum byl realizován pomocí standardizovaného dotazníku WHOQOL-BREW, který byl rozšířen o 5 vlastních otázek. V závěru je provedeno vyhodnocení výsledků dotazníkového šetření, které ukazují na kvalitu života žen s rakovinou prsu.
  • Náhled
    Bakalářská práceStatus neznámý
    Kvalita života u pacientů se stabilní anginou pectoris po invazivní léčbě - literární přehled
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vejrychová, Šárka; Pospíchal, Jan; Ochtinská, Hana
    Bakalářská práce se zabývá kvalitou života u pacientů, kteří jsou po invazivní léčbě. Práce byla zaměřena na pacienty se stabilní anginou pectoris. Má práce je rozdělena na metodiku, která byla zpracována formou literárního přehledu, stať ve které jsou napsány základní poznatky k onemocnění i léčbě a závěr, ve kterém zhodnocuji výsledky všech vybraných studií.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Paliativní péče v sociálních službách pohledem zdravotnického personálu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Neumannová, Alena; Kmentová, Kateřina; Papršteinová, Markéta
    Tato bakalářská práce se zaměřuje především na paliativní péči u seniorů v sociálních službách, a to pohledem všeobecných a praktických sester, které tam pracují. Teoretická část popisuje poskytování paliativní péče v domovech pro seniory a v domovech se zvláštním režimem, dále sociální služby jako takové a související problematiku demence, stáří a umírání. Praktická část zkoumá, jak zdravotnický personál hodnotí důležitost poskytování paliativní péče a své vědomosti v rámci paliativní péče. Další aspekt hodnocení se týká účasti rodiny a v neposlední řadě jsou představeny potenciální možnosti pro zlepšení kvality poskytované paliativní péče v zařízeních, kde dotazníkové šetření probíhalo.
  • Náhled
    Bakalářská práceStatus neznámý
    Nákazy vzniklé v přímé souvislosti s pobytem ve zdravotnickém zařízení u pacientů s umělou plicní ventilací
    (Univerzita Pardubice, 2024) Švandrlíková, Romana; Škvrňáková, Jana; Mandysová, Petra
    Bakalářská práce se zabývá nákazami, které vznikly v přímé souvislosti s pobytem pacienta ve zdravotnickém zařízení u pacientů na umělé plicní ventilaci. Teoretická část zahrnuje charakteristiku, příčinu a zástupce nákaz vzniklých v přímé souvislosti s pobytem pacienta ve zdravotnickém zařízení, popis umělé plicní ventilace, způsob zajištění dýchacích cest a specifickou péči všeobecné sestry. V praktické části jsou zpracována data formou kazuistik vybraných pacientů, kteří byli na umělé plicní ventilaci a byla u nich prokázána nákaza vzniklá v přímé souvislosti s pobytem ve zdravotnickém zařízení. U čtyř pacientů je podrobně popsaná ošetřovatelská péče a délka hospitalizace formou ošetřovatelského modelu dle M. Gordon.
  • Náhled
    Bakalářská práceStatus neznámý
    Vliv onemocnění diabetes mellitus 1. typu na život dítěte a rodiny
    (Univerzita Pardubice, 2024) Toufarová, Denisa; Růžičková, Petra; Lorencová, Markéta
    Tématem bakalářské práce je vliv onemocnění diabetes mellitus 1. typu na život dítěte a rodiny. V teoretické části je popsána problematika onemocnění diabetes mellitus 1. typu, včetně jeho etiopatogeneze, příznaků, diagnostiky a prevence. Tato část bakalářské práce se dále věnuje léčbě, dispenzarizaci onemocnění a možným komplikacím. Praktická část se zabývá analýzou a interpretací výsledků, které byly získány prostřednictvím anonymního nestandardizovaného dotazníkového šetření. Respondenty v tomto výzkumu byly rodiče dětí s vybraným typem onemocnění, které navštěvují dvě diabetologické ambulance kraje Vysočina. Z výsledků průzkumu vyplývá, že diabetes mellitus 1. typu má výrazný dopad na život dítěte i jeho rodiny, ale i přes mnohá omezení mohou vést plnohodnotný život.
  • Náhled
    Bakalářská práceStatus neznámý
    Sexuální výchova na 2.stupni základních škol
    (Univerzita Pardubice, 2024) Šejvlová, Tereza; Růžičková, Petra; Čápová, Markéta
    Bakalářská práce se zabývá sexuální výchovou na druhém stupni základních škol. Součástí práce je teoretická a praktická část. Teoretická část popisuje sexualitu a sexuální výchovu jako takovou, dále vzdělávací programy v České republice a poslední část je věnována kapitole historie sexuální výchovy u nás. Praktická část byla zpracována formou kvantitativního výzkumu, jehož cílem bylo pomocí dotazníků zjistit, zdali jsou žáci druhého stupně dostatečně informováni o sexuální výchově ve škole a zdali je pro ně sexuální výchova, v rámci výuky, přínosná. Dotazník byl vyplněn žáky dvou základních škol, jejichž odpovědi byly následně porovnány. Výsledky průzkumu ukázaly rozdíly ve spokojenosti žáků mezi jednotlivými školami a nedostatečnou informovanost v základních pojmech týkajících se sexuálního zdraví.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Informovanost pacientů s diabetem mellitem 2. typu o svém onemocnění
    (Univerzita Pardubice, 2024) Slupecká, Petra; Papršteinová, Markéta; Matějková, Iryna
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na informovanost respondentů trpících diabetem mellitem 2. typu o jejich onemocnění. Práce je rozdělena do teoretické a praktické části. Teoretická část obsahuje obecný přehled o diabetu mellitu, jeho fyziologii, typech diabetu, klinickém obraze, diagnostických postupech, selfmonitoringu, terapii a souvisejících komplikacích. Průzkumná část zkoumá informovanost respondentů s diabetem mellitem 2. typu o jejich onemocnění na základě získaných dat z dotazníkového šetření. Získání dat probíhalo formou kvantitativního šetření pomocí dotazníku vlastní tvorby. Vyhodnocení dotazníků bylo prezentováno formou grafů, které jsou k dispozici v této bakalářské práci spolu s podrobným popisem výsledků průzkumu. Tento průzkum odhalil nedostatky v informovanosti respondentů o onemocnění diabetes mellitus 2. typu, a to ohledně této nemoci. Ze získaných dat vyplývá, že celkově respondentům chybí informace o možných komplikacích, a to jak akutních, tak i chronických a současně i o způsobech prevence.