Digitální knihovnaUPCE
 

Katedra klinických oborů / Department of Clinical Subspecialities

Stálý URI pro tuto komunituhttps://hdl.handle.net/10195/28142

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 436
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Využití motivačních faktorů k řízení pracovního výkonu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Smaržíková, Bianka; Hlaváčková, Eva; Červenková, Zuzana
    Předmětem diplomové práce je identifikace souboru vnitřních a vnějších kritérií motivace zaměstnanců zdravotnického zařízení a jejich využití pro řízení pracovního výkonu. Zaměříme se na kritéria motivace, roli manažera v řízení pracovníků, popis vztahu mezi motivací a pracovním nasazením schopných pracovníků, které pro dané zařízení vytváří konkurenční výhodu. Cílem výzkumu je analýza motivace zaměstnanců neurologické kliniky, klíčových pro správný chod pracoviště, pomocí dotazníkového šetření. V kapitole Výsledky je zhodnoceno realizované dotazníkové šetření prováděné ve fakultní nemocnici přímo řízené Ministerstvem zdravotnictví. Poslední kapitola shrnuje splnění cílů a přínos práce.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Adaptační proces na oddělení intenzivní péče - literární review
    (Univerzita Pardubice, 2024) Odvárková, Lucie; Hlaváčková, Eva; Černohorská, Iveta
    Diplomová práce se věnuje tématu adaptačního procesu nelékařských zdravotnických pracovníků. Adaptační proces ve zdravotnictví je stále aktuálním tématem, neboť se jedná o rizikové období, během kterého končí mnoho nově nastoupených pracovníků. Diplomová práce se snaží popsat a zanalyzovat adaptační proces u nelékařských zdravotnických pracovníků. Ze zjištěných výsledků byla stanovena doporučení pro praxi. Metodika výzkumu byla zpracována jako literární review systematickým způsobem. Sběr dat probíhal po stanovení klíčových slov a následné formulace rešeršní otázky v českém i anglickém jazyce. Rešeršní otázka měla strukturu typu PCC. Výsledkem vyhledání bylo 27 studií. Po odstranění duplicitních článků zbylo celkem 10 studií.
  • Náhled
    Diplomová práceStatus neznámý
    Motivace nových zaměstnanců
    (Univerzita Pardubice, 2024) Dufková, Monika; Hlaváčková, Eva; Červenková, Zuzana
    Tato diplomová práce se zabývá motivací nových zaměstnanců v organizaci rehabilitace. Teoretický rámec práce se zaměřuje na popis motivace, motivačních systémů a odměňování zaměstnanců. Průzkumným cílem je hodnocení účinnosti motivačních nástrojů a metod používaných zaměstnanci v rehabilitaci. Tato práce poskytne podrobný vhled do procesů motivace a odměňování v rámci organizace.
  • Náhled
    Diplomová práceStatus neznámý
    Generační úskalí v rámci adaptačního procesu v nelékařských zdravotnických povoláních
    (Univerzita Pardubice, 2024) Prevužňáková, Anna; Holá, Jana; Medunová, Gabriela
    Diplomová práce se zabývá problematikou generačních střetů v rámci adaptačního procesu v nelékařských zdravotnických povoláních. Teoretická část práce popisuje začlenění nelékařských zdravotnických pracovníků do praxe, charakteristiku generací, oblasti generačních střetů a jejich překonávání. Průzkumná část diplomové práce byla realizována v nemocničním zařízení Libereckého kraje, jehož název není v této práci za účelem zachování ochrany osobních údajů uveden. S prosbou rozšíření elektronického strukturovaného dotazníku mezi nelékařské zdravotnické pracovníky tohoto nemocničního zařízení byli osloveni vedoucí pracovníci daných oddělení nemocnice. Hlavním cílem dotazníkového šetření bylo zjistit spokojenost respondentů v oblastech adaptačního procesu a výskyt generačních střetů během něj.
  • Náhled
    Diplomová práceStatus neznámý
    Management kvality v souvislosti s podáváním léčiv do epidurálních katétrů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Žmolil, David; Červenková, Zuzana; Medunová, Gabriela
    Tato práce se věnuje managmentu kvality v rámci využívání epidurálních katétrů. V teoretické části se zabývá nastavením managmentu pro tyto procesy a teoretickými poznatky, které se týkají samotných epidurálních katétrů. Dále popisuje acute pain service, což je služba, jež se zabývá touto problematikou. Ve výzkumné části zkoumá vybrané konkrétní zdravotnické zařízení, v němž byl proveden výzkum zaměřený na tyto procesy.
  • Náhled
    Diplomová práceStatus neznámý
    Potenciál supervize při zvládání psychické zátěže zdravotnického personálu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Rázková, Radka; Michková, Adéla; Holá, Jana
    Cílem této diplomové práce je zkoumání problematiky zátěžových situací, s nimiž se setkává zdravotnický personál, a posouzení možností využití supervize k jejich efektivnímu zvládání. Teoretická část definuje charakter zdravotnické profese a analyzuje typické zátěžové situace, které se v jejich práci vyskytují. Zabývá se možnostmi řešení těchto situací, s důrazem na využití supervize. Supervize je zde podrobněji zkoumána taktéž jako nástroj pro zlepšení kvality práce a prevenci syndromu vyhoření. Cílem průzkumné části je hodnocení subjektivního prožívání situací s vysokou zátěží u zdravotnického personálu a na zhodnocení možného přínosu supervize jako podpůrného nástroje pro zvládání těchto situací, stejně jako na identifikaci preferovaných forem supervize.
  • Náhled
    Diplomová práceStatus neznámý
    Management podávání antibiotik na lůžkách intenzivní péče
    (Univerzita Pardubice, 2024) Pokorná, Klára; Fusek, Josef; Pospíchal, Jan
    Tato diplomová práce se věnuje problematice managmentu podávání antibiotik na lůžkách intenzivní péče. Teoretická část je výchozím teoretickým bodem pro část výzkumnou, uvádí základní poznatky o antibiotikách, popisuje postavení managementu kvality a bezpečí ve spojitosti s antibiotiky a vysvětluje pojmy antibiotická politika a antibiotický stewardship. V neposlední řadě představuje nástroje nemocniční antibiotické politiky. Výzkumná část vyhodnocuje na základě pozorování aktuální situaci managementu podávání antibiotik na lůžkách intenzivní péče ve vybraném zdravotnickém zařízení a je základním kamenem pro vytvoření nové směrnice.
  • Náhled
    Diplomová práceStatus neznámý
    Aplikace controllingu ve vybraném zdravotnickém zařízení
    (Univerzita Pardubice, 2024) Podolník, Ondřej; Stejskal, Jan; Holá, Jana
    Tato diplomová práce se zabývá controllingem, jako nástrojem pro dosahování vytyčených cílů organizace. Zkoumá konkrétní aplikaci controllingu v rámci zdravotnického zařízení, s důrazem na efektivitu a snižování nákladů. Práce si klade za cíl popsání teoretických základů controllingu, jeho specifické role ve zdravotnictví a charakteristiky zkoumaného zařízení. Dále zkoumá stávající stav controllingových procesů, identifikuje výhody a nevýhody a formuluje doporučení pro jejich zlepšení.
  • Náhled
    Diplomová práceStatus neznámý
    Právní aspekty poskytované péče zdravotnickými záchrannými službami během pandemie COVID-19
    (Univerzita Pardubice, 2024) Nocar, Václav; Kučera, Tomáš; Pospíchal, Jan
    Diplomová práce se zabývá právními aspekty poskytované péče zdravotnickými záchrannými službami během pandemie COVID-19. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou část a na část výzkumnou. Teoretická část mapuje a popisuje zdravotnické právo s důrazem na legislativu vztahující se k chodu zdravotnických záchranných služeb a dále popisuje průběh pandemie COVID-19 v České republice. Výzkumná část analyzuje výsledky získané pomocí polostrukturovaného rozhovoru, který probíhal se zástupci 12 záchranných služeb v České republice. Výsledky jsou porovnávány s platnou legislativou a součástí práce je také návrh doporučení pro praxi, obsahující postupy zdravotnických záchranných služeb během pandemie dle představy de lege ferenda.
  • Náhled
    Diplomová práceStatus neznámý
    Analýza finančního řízení ve vybraném zdravotnickém zařízení
    (Univerzita Pardubice, 2024) Mňuková, Michaela; Stejskal, Jan; Holá, Jana
    Diplomová práce se zabývá analýzou finančního řízení vybraného zdravotnického zařízení. Teoretická část popisuje financování zdravotních služeb a zabývá se finančním řízením zaměřeným na zdravotnická zařízení. Ve výzkumné části je poté prováděna analýza finančního řízení ve zvoleném zařízení s právní strukturou akciové společnosti.