Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Vliv proměnlivé teploty na aktivitu vody a potravin

Diplomová práceOmezený přístup
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Lopatová, Stanislava

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato diplomová práce se zabývá vlivem proměnlivé teploty na aktivitu vody v potravinách. Teoretická část je zaměřena především na definici pojmu aktivita vody a vysvětlení jejího vlivu na stabilitu a údržnost potravin. Rovněž je zde uveden přehled metod jejího stanovení, včetně vysvětlení jejich principů, problematiky zpracování závislosti aktivity vody na teplotě a stručného popisu jednotlivých potravinových vzorků. V experimentální části zde byl na vzorcích čaje, škrobu, taninu celulosy a albuminu, experimentálně pozorován vliv proměnlivé teploty na vodní aktivitu, při různých relativních vlhkostech. Následně bylo metodou HPLC změřeno, zda má proměnlivá teplota vliv i na změnu obsahu významných antioxidantů, na jejichž separaci bylo použito gradientové eluce.

Popis

Klíčová slova

čaj, potraviny, vodní aktivita, teplota, HPLC, antioxidanty, fenolické látky, tea, food, water activity, temperature, HPLC, antioxidants, phenolic compounds

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By