Publikace: Vliv proměnlivé teploty na aktivitu vody a potravin
Diplomová práceOmezený přístupNačítá se...
Datum
Autoři
Lopatová, Stanislava
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce se zabývá vlivem proměnlivé teploty na aktivitu vody v potravinách. Teoretická část je zaměřena především na definici pojmu aktivita vody a vysvětlení jejího vlivu na stabilitu a údržnost potravin. Rovněž je zde uveden přehled metod jejího stanovení, včetně vysvětlení jejich principů, problematiky zpracování závislosti aktivity vody na teplotě a stručného popisu jednotlivých potravinových vzorků.
V experimentální části zde byl na vzorcích čaje, škrobu, taninu celulosy a albuminu, experimentálně pozorován vliv proměnlivé teploty na vodní aktivitu, při různých relativních vlhkostech. Následně bylo metodou HPLC změřeno, zda má proměnlivá teplota vliv i na změnu obsahu významných antioxidantů, na jejichž separaci bylo použito gradientové eluce.
Popis
Klíčová slova
čaj, potraviny, vodní aktivita, teplota, HPLC, antioxidanty, fenolické látky, tea, food, water activity, temperature, HPLC, antioxidants, phenolic compounds