Publikace: Bioaktivní látky ve skořici a vliv teploty úpravy na jejich koncentraci
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce se zabývá látkami vyskytující se ve skořici. V teoretické části práce je popsáno botanické zařazení skořice, proces jejího pěstování a zpracování, nebo její chemické složení včetně charakteristiky jejích bioaktivních látek. Experimentální část je zaměřena na sledování vlivu tepelné úpravy na koncentraci vybraných látek ve skořici. Nejprve byla provedena optimalizace a validace analytické metody, optimalizace přípravy vzorku a kvantitativní stanovení pomocí metody kalibrační křivky za využití kapalinové chromatografie. Následně byly analyzovány jak tepelně neupravené, tak upravené vzorky dvou druhů skořice při různých teplotách a časech.
Popis
Klíčová slova
skořice, bioaktivní látky, tepelná úprava, HPLC, analytická metoda, příprava vzorku, cinnamon, bioactive compounds, thermal treatment, HPLC, analytical method, sample preparation