Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Bioaktivní látky ve skořici a vliv teploty úpravy na jejich koncentraci

Diplomová práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato diplomová práce se zabývá látkami vyskytující se ve skořici. V teoretické části práce je popsáno botanické zařazení skořice, proces jejího pěstování a zpracování, nebo její chemické složení včetně charakteristiky jejích bioaktivních látek. Experimentální část je zaměřena na sledování vlivu tepelné úpravy na koncentraci vybraných látek ve skořici. Nejprve byla provedena optimalizace a validace analytické metody, optimalizace přípravy vzorku a kvantitativní stanovení pomocí metody kalibrační křivky za využití kapalinové chromatografie. Následně byly analyzovány jak tepelně neupravené, tak upravené vzorky dvou druhů skořice při různých teplotách a časech.

Popis

Klíčová slova

skořice, bioaktivní látky, tepelná úprava, HPLC, analytická metoda, příprava vzorku, cinnamon, bioactive compounds, thermal treatment, HPLC, analytical method, sample preparation

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By