Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Bioaktivní látky ve skořici a vliv teploty úpravy na jejich koncentraci

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorHájek, Tomáš
dc.contributor.authorHejnochová, Kristýna
dc.contributor.refereeAdam, Martin
dc.date.accepted2025-06-02
dc.date.accessioned2025-07-07T07:40:04Z
dc.date.issued2025
dc.date.submitted2025-05-09
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá látkami vyskytující se ve skořici. V teoretické části práce je popsáno botanické zařazení skořice, proces jejího pěstování a zpracování, nebo její chemické složení včetně charakteristiky jejích bioaktivních látek. Experimentální část je zaměřena na sledování vlivu tepelné úpravy na koncentraci vybraných látek ve skořici. Nejprve byla provedena optimalizace a validace analytické metody, optimalizace přípravy vzorku a kvantitativní stanovení pomocí metody kalibrační křivky za využití kapalinové chromatografie. Následně byly analyzovány jak tepelně neupravené, tak upravené vzorky dvou druhů skořice při různých teplotách a časech.cze
dc.description.abstract-translatedThis diploma thesis focuses on the compounds found in cinnamon. The botanical classification of cinnamon, cultivation and processing, as well as chemical composition, including the characteristics of its bioactive substances are described in the theoretical part of this thesis. The experimental part is aimed at monitoring the effect of heat treatment on the concentration of selected compounds in cinnamon. First, the optimization and validation of the liquid chromatography method were performed, along with sample preparation optimization and quantitative determination using the calibration curve. Subsequently, both untreated and heat-treated samples of two types of cinnamon were analyzed at different temperatures and durations.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format107 s.
dc.identifier.stag50478
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/85333
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectskořicecze
dc.subjectbioaktivní látkycze
dc.subjecttepelná úpravacze
dc.subjectHPLCcze
dc.subjectanalytická metodacze
dc.subjectpříprava vzorkucze
dc.subjectcinnamoneng
dc.subjectbioactive compoundseng
dc.subjectthermal treatmenteng
dc.subjectHPLCeng
dc.subjectanalytical methodeng
dc.subjectsample preparationeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programHodnocení a analýza potravincze
dc.titleBioaktivní látky ve skořici a vliv teploty úpravy na jejich koncentracicze
dc.title.alternativeBioactive compounds in cinnamon and the effect of processing temperature on their concentrationeng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
HejnochovaK_BioaktivniLatky_TH_2025.pdf
Velikost:
4.11 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
HajekT_BioaktivniLatky_KH_2025.pdf
Velikost:
99.98 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
AdamM_BioaktivniLatky_KH_2025.pdf
Velikost:
192.47 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek oponenta práce