Publikace: Bioaktivní látky ve skořici a vliv teploty úpravy na jejich koncentraci
Diplomová práceopen access| dc.contributor.advisor | Hájek, Tomáš | |
| dc.contributor.author | Hejnochová, Kristýna | |
| dc.contributor.referee | Adam, Martin | |
| dc.date.accepted | 2025-06-02 | |
| dc.date.accessioned | 2025-07-07T07:40:04Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.date.submitted | 2025-05-09 | |
| dc.description.abstract | Tato diplomová práce se zabývá látkami vyskytující se ve skořici. V teoretické části práce je popsáno botanické zařazení skořice, proces jejího pěstování a zpracování, nebo její chemické složení včetně charakteristiky jejích bioaktivních látek. Experimentální část je zaměřena na sledování vlivu tepelné úpravy na koncentraci vybraných látek ve skořici. Nejprve byla provedena optimalizace a validace analytické metody, optimalizace přípravy vzorku a kvantitativní stanovení pomocí metody kalibrační křivky za využití kapalinové chromatografie. Následně byly analyzovány jak tepelně neupravené, tak upravené vzorky dvou druhů skořice při různých teplotách a časech. | cze |
| dc.description.abstract-translated | This diploma thesis focuses on the compounds found in cinnamon. The botanical classification of cinnamon, cultivation and processing, as well as chemical composition, including the characteristics of its bioactive substances are described in the theoretical part of this thesis. The experimental part is aimed at monitoring the effect of heat treatment on the concentration of selected compounds in cinnamon. First, the optimization and validation of the liquid chromatography method were performed, along with sample preparation optimization and quantitative determination using the calibration curve. Subsequently, both untreated and heat-treated samples of two types of cinnamon were analyzed at different temperatures and durations. | eng |
| dc.description.defence | Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. | cze |
| dc.description.department | Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.format | 107 s. | |
| dc.identifier.stag | 50478 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/85333 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | |
| dc.subject | skořice | cze |
| dc.subject | bioaktivní látky | cze |
| dc.subject | tepelná úprava | cze |
| dc.subject | HPLC | cze |
| dc.subject | analytická metoda | cze |
| dc.subject | příprava vzorku | cze |
| dc.subject | cinnamon | eng |
| dc.subject | bioactive compounds | eng |
| dc.subject | thermal treatment | eng |
| dc.subject | HPLC | eng |
| dc.subject | analytical method | eng |
| dc.subject | sample preparation | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Ing. | |
| dc.thesis.degree-program | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.title | Bioaktivní látky ve skořici a vliv teploty úpravy na jejich koncentraci | cze |
| dc.title.alternative | Bioactive compounds in cinnamon and the effect of processing temperature on their concentration | eng |
| dc.type | diplomová práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 3 z 3
Načítá se...
- Název:
- HejnochovaK_BioaktivniLatky_TH_2025.pdf
- Velikost:
- 4.11 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Plný text práce
Načítá se...
- Název:
- HajekT_BioaktivniLatky_KH_2025.pdf
- Velikost:
- 99.98 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek vedoucího práce
Načítá se...
- Název:
- AdamM_BioaktivniLatky_KH_2025.pdf
- Velikost:
- 192.47 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek oponenta práce