Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Využití membránových procesů v mlékárenství

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorJiránková, Hana
dc.contributor.authorLaifrová, Sára
dc.date.accepted2024-08-26
dc.date.accessioned2024-09-10T06:40:48Z
dc.date.available2024-09-10T06:40:48Z
dc.date.issued2024
dc.date.submitted2024-06-27
dc.description.abstractBakalářská práce je zaměřena na využití membránových procesů v mlékárenství. Analyzuje využití čtyř hlavních membránových procesů v mlékárenském průmyslu. Práce je rozdělena na teoretickou část, aplikaci membránových procesů v mlékárenském průmyslu a výhody a omezení membránových procesů. Úvodní část vymezuje charakteristiku membránových procesů, membrány a membránové moduly, tlakové membránové procesy, elektromembránové procesy, kombinované/hybridní membránové procesy a membránové bioreaktory. Druhá kapitola obsahuje čištění a separaci mléka, koncentraci a separaci složek (bílkovin, tuků a sacharidů), odstraňování nežádoucích látek a kontaminantů z mléka, zvýšení výtěžnosti při výrobě sýrů a tvarohů, membránové procesy při zpracování syrovátky, zpracování odpadních vod v mlékárenství. Poslední kapitola se zaměřuje na výhody a omezení membránových procesů.cze
dc.description.abstract-translatedThis bachelor's thesis focuses on the utilization of membrane processes in the dairy industry. It analyzes the use of four main membrane processes in dairy processing. The thesis is divided into a theoretical part, the application of membrane processes in the dairy industry, and the advantages and limitations of membrane processes. The introductory section defines the characteristics of membrane processes, membranes and membrane modules, pressure-driven membrane processes, electromembrane processes, combined/hybrid membrane processes, and membrane bioreactors. The second chapter includes the cleaning and separation of milk, the concentration and separation of components (proteins, fats, and carbohydrates), the removal of undesirable substances and contaminants from milk, the increase in yield in cheese and curd production, membrane processes in whey processing, and wastewater treatment in the dairy industry. The final chapter focuses on the advantages and limitations of membrane processes.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.identifier.stag48282
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/84181
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmembránové procesycze
dc.subjectsyrovátkacze
dc.subjectmlékárenský průmyslcze
dc.subjectseparacecze
dc.subjectúprava vodycze
dc.subjectmlékocze
dc.subjectmembrane processeseng
dc.subjectwheyeng
dc.subjectdairy industryeng
dc.subjectseparationeng
dc.subjectwater treatmenteng
dc.subjectmilkeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programHodnocení a analýza potravincze
dc.titleVyužití membránových procesů v mlékárenstvícze
dc.title.alternativeUse of membrane technologies in dairy industryeng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
LaifrovaS_VyuzitiMembranovych_HJ_2024.pdf
Velikost:
1.67 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
JirankovaH_VyuzitiMembranovych_SL_2024.pdf
Velikost:
110 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce