Publikace: Využití membránových procesů v mlékárenství
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Laifrová, Sára
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Bakalářská práce je zaměřena na využití membránových procesů v mlékárenství. Analyzuje využití čtyř hlavních membránových procesů v mlékárenském průmyslu. Práce je rozdělena na teoretickou část, aplikaci membránových procesů v mlékárenském průmyslu a výhody a omezení membránových procesů. Úvodní část vymezuje charakteristiku membránových procesů, membrány a membránové moduly, tlakové membránové procesy, elektromembránové procesy, kombinované/hybridní membránové procesy a membránové bioreaktory. Druhá kapitola obsahuje čištění a separaci mléka, koncentraci a separaci složek (bílkovin, tuků a sacharidů), odstraňování nežádoucích látek a kontaminantů z mléka, zvýšení výtěžnosti při výrobě sýrů a tvarohů, membránové procesy při zpracování syrovátky, zpracování odpadních vod v mlékárenství. Poslední kapitola se zaměřuje na výhody a omezení membránových procesů.
Popis
Klíčová slova
membránové procesy, syrovátka, mlékárenský průmysl, separace, úprava vody, mléko, membrane processes, whey, dairy industry, separation, water treatment, milk