Publikace: Možnosti využití prvkových profilů pro kontrolu kvality a certifikaci kávy
Diplomová práceNačítá se...
Datum
Autoři
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato práce se zabývá stanovením prvkových profilů vzorků zelené kávy metodou ICP-MS
a jejich využitím k rozlišení geografického původu pro účely autentifikace. K rozlišení vzorků podle regionu byla aplikována metoda PLS-DA. Na základě výpočtu VIP skóre byly identifikovány prvky, které nejvíce přispívaly k separaci vzorků z jednotlivých oblastí. Pro ověření robustnosti modelu a jeho predikční schopnosti na nezávislých datech byla provedena desetinásobná křížová validace. Úspěšnost klasifikace byla posouzena pomocí základních klasifikačních metrik, jako jsou celková přesnost, přesnost, citlivost a F1-skóre. Výsledný model dosáhl 100% celkové správnosti.
Popis
Klíčová slova
zelená káva, multiprvková analýza, ICP-MS, PLS-DA, autentifikace, geografický původ, green coffee, multielement analysis, ICP-MS, PLS-DA, authentication, geographical origin