Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Možnosti využití prvkových profilů pro kontrolu kvality a certifikaci kávy

Diplomová práceEmbargo

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato práce se zabývá stanovením prvkových profilů vzorků zelené kávy metodou ICP-MS a jejich využitím k rozlišení geografického původu pro účely autentifikace. K rozlišení vzorků podle regionu byla aplikována metoda PLS-DA. Na základě výpočtu VIP skóre byly identifikovány prvky, které nejvíce přispívaly k separaci vzorků z jednotlivých oblastí. Pro ověření robustnosti modelu a jeho predikční schopnosti na nezávislých datech byla provedena desetinásobná křížová validace. Úspěšnost klasifikace byla posouzena pomocí základních klasifikačních metrik, jako jsou celková přesnost, přesnost, citlivost a F1-skóre. Výsledný model dosáhl 100% celkové správnosti.

Popis

Klíčová slova

zelená káva, multiprvková analýza, ICP-MS, PLS-DA, autentifikace, geografický původ, green coffee, multielement analysis, ICP-MS, PLS-DA, authentication, geographical origin

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By