Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Mák a jeho význam v potravinářství

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorAdam, Martin
dc.contributor.authorMartínková, Michaela
dc.date.accepted2021-08-23
dc.date.accessioned2021-09-06T07:35:25Z
dc.date.available2021-09-06T07:35:25Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-07-13
dc.description.abstractTato práce se zabývá mákem, jeho hlavními složkami a významem v potravinářství. Jsou popsány různé druhy máku, jeho pěstování, vývoj nových odrůd a zároveň využití i v jiných odvětvích než v potravinářském průmyslu. Jsou rozebírány zdravotní aspekty konzumace makových semen, a to jak pozitivní, tak negativní. Na závěr je prezentováno působení alkaloidů nacházejících se v rostlinách máku a jejich využití ve farmaceutickém průmyslu.cze
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis deals with poppy, its main components, and importance in the food industry. Various types of poppies are described, their cultivation, development of new varieties, and at the same time, their use in other sector, than in the food industry. The health aspects of poppy seed consumption, both positive and negative, are discussed. In conclusion, the effects of alkaloids found in poppy plants and their use in the pharmaceutical industry are discussed.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s tématem své bakalářské práce a zodpověděla otázky členů komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.identifier.stag42518
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/78332
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmákcze
dc.subjectmaková semenacze
dc.subjectalkaloidycze
dc.subjectolejninycze
dc.subjectmaková slámacze
dc.subjectpoppyeng
dc.subjectpoppy seedseng
dc.subjectalkaloidseng
dc.subjectoilseedseng
dc.subjectpoppy straweng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleMák a jeho význam v potravinářstvícze
dc.title.alternativePoppy seed and its importance in the food industryeng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
MartinkovaM_Mak_a_jeho_vyznam_MA_2021.pdf
Velikost:
1.36 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
AdamM_Mak_a_jeho_vyznam_MM_2021.pdf
Velikost:
70.09 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce