Publikace: Mák a jeho význam v potravinářství
Bakalářská práceopen access| dc.contributor.advisor | Adam, Martin | |
| dc.contributor.author | Martínková, Michaela | |
| dc.date.accepted | 2021-08-23 | |
| dc.date.accessioned | 2021-09-06T07:35:25Z | |
| dc.date.available | 2021-09-06T07:35:25Z | |
| dc.date.issued | 2021 | |
| dc.date.submitted | 2021-07-13 | |
| dc.description.abstract | Tato práce se zabývá mákem, jeho hlavními složkami a významem v potravinářství. Jsou popsány různé druhy máku, jeho pěstování, vývoj nových odrůd a zároveň využití i v jiných odvětvích než v potravinářském průmyslu. Jsou rozebírány zdravotní aspekty konzumace makových semen, a to jak pozitivní, tak negativní. Na závěr je prezentováno působení alkaloidů nacházejících se v rostlinách máku a jejich využití ve farmaceutickém průmyslu. | cze |
| dc.description.abstract-translated | This bachelor thesis deals with poppy, its main components, and importance in the food industry. Various types of poppies are described, their cultivation, development of new varieties, and at the same time, their use in other sector, than in the food industry. The health aspects of poppy seed consumption, both positive and negative, are discussed. In conclusion, the effects of alkaloids found in poppy plants and their use in the pharmaceutical industry are discussed. | eng |
| dc.description.defence | Studentka seznámila členy zkušební komise s tématem své bakalářské práce a zodpověděla otázky členů komise. | cze |
| dc.description.department | Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.identifier.stag | 42518 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/78332 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | |
| dc.subject | mák | cze |
| dc.subject | maková semena | cze |
| dc.subject | alkaloidy | cze |
| dc.subject | olejniny | cze |
| dc.subject | maková sláma | cze |
| dc.subject | poppy | eng |
| dc.subject | poppy seeds | eng |
| dc.subject | alkaloids | eng |
| dc.subject | oilseeds | eng |
| dc.subject | poppy straw | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Bc. | |
| dc.thesis.degree-program | Chemie a technologie potravin | cze |
| dc.title | Mák a jeho význam v potravinářství | cze |
| dc.title.alternative | Poppy seed and its importance in the food industry | eng |
| dc.type | bakalářská práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 2 z 2
Načítá se...
- Název:
- MartinkovaM_Mak_a_jeho_vyznam_MA_2021.pdf
- Velikost:
- 1.36 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Plný text práce
Načítá se...
- Název:
- AdamM_Mak_a_jeho_vyznam_MM_2021.pdf
- Velikost:
- 70.09 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek vedoucího práce