Publikace: Mák a jeho význam v potravinářství
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
2021
Autoři
Martínková, Michaela
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato práce se zabývá mákem, jeho hlavními složkami a významem v potravinářství. Jsou
popsány různé druhy máku, jeho pěstování, vývoj nových odrůd a zároveň využití i v jiných
odvětvích než v potravinářském průmyslu. Jsou rozebírány zdravotní aspekty konzumace
makových semen, a to jak pozitivní, tak negativní. Na závěr je prezentováno působení alkaloidů
nacházejících se v rostlinách máku a jejich využití ve farmaceutickém průmyslu.
Popis
Klíčová slova
mák, maková semena, alkaloidy, olejniny, maková sláma, poppy, poppy seeds, alkaloids, oilseeds, poppy straw