Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Mák a jeho význam v potravinářství

Bakalářská práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

2021

Autoři

Martínková, Michaela

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato práce se zabývá mákem, jeho hlavními složkami a významem v potravinářství. Jsou popsány různé druhy máku, jeho pěstování, vývoj nových odrůd a zároveň využití i v jiných odvětvích než v potravinářském průmyslu. Jsou rozebírány zdravotní aspekty konzumace makových semen, a to jak pozitivní, tak negativní. Na závěr je prezentováno působení alkaloidů nacházejících se v rostlinách máku a jejich využití ve farmaceutickém průmyslu.

Popis

Klíčová slova

mák, maková semena, alkaloidy, olejniny, maková sláma, poppy, poppy seeds, alkaloids, oilseeds, poppy straw

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By