Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorRůžička, Aleš
dc.contributor.authorSvitáková, Martina
dc.date.accepted2021-08-23
dc.date.accessioned2021-09-06T07:35:22Z
dc.date.available2021-09-06T07:35:22Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-07-15
dc.description.abstractV rámci této bakalářské práce bylo zakoupeno 8 nápojů "colového" typu a jedna čistě přírodní jablečná šťáva. U všech těchto nápojů byla nejdříve změřena jejich elektrická vodivost a jejich pH. Z odparků jednotlivých nápojů byly připraveny vzorky v D2O a DMSO-d6 pro 1H a 31P NMR spektroskopii. Na základě změřených 1H NMR spekter bylo porovnáváno skutečné složení nápoje se složením deklarovaným výrobcem. Pomocí 31P NMR spektroskopie byla poté ověřována přítomnost kyseliny fosforečné ve všech nápojích.cze
dc.description.abstract-translatedWithin this Bachelor thesis, 8 drinks of the "cola" type and one pure natural apple juice were purchased. For all these drinks, their electrical conductivity and their pH were first measured. Samples in D2O and DMSO-d6 for 1H and 31P NMR spectroscopy were prepared from individual drink residua. Based on the measured 1H NMR spectra, the actual composition of the drink was compared with that declared by the producer. The presence of phosphoric acid in all drinks was then verified by 31P NMR spectroscopy.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s tématem své bakalářské práce a zodpověděla otázky členů komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format53 s.
dc.identifier.stag42070
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/78319
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkonzervantycze
dc.subjectkyselina fosforečnácze
dc.subjectNMR spektroskopiecze
dc.subject"colové" nápojecze
dc.subjectpreservativeseng
dc.subjectphosphoric acideng
dc.subjectNMR spectroscopyeng
dc.subject"cola" drinkseng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleAnalýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopiecze
dc.title.alternativeAnalysis of phosphorus compounds as conservants and residua in food chemistry by the help of 31P NMR spectroscopyeng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
SvitakovaM_AnalyzaSloucenin_AR_2021.pdf
Velikost:
1.92 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
RuzickaA_AnalyzaSloucenin_MS_2021.pdf
Velikost:
26.63 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce