Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie

Bakalářská práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Svitáková, Martina

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

V rámci této bakalářské práce bylo zakoupeno 8 nápojů "colového" typu a jedna čistě přírodní jablečná šťáva. U všech těchto nápojů byla nejdříve změřena jejich elektrická vodivost a jejich pH. Z odparků jednotlivých nápojů byly připraveny vzorky v D2O a DMSO-d6 pro 1H a 31P NMR spektroskopii. Na základě změřených 1H NMR spekter bylo porovnáváno skutečné složení nápoje se složením deklarovaným výrobcem. Pomocí 31P NMR spektroskopie byla poté ověřována přítomnost kyseliny fosforečné ve všech nápojích.

Popis

Klíčová slova

konzervanty, kyselina fosforečná, NMR spektroskopie, "colové" nápoje, preservatives, phosphoric acid, NMR spectroscopy, "cola" drinks

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By