Publikace: Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Svitáková, Martina
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
V rámci této bakalářské práce bylo zakoupeno 8 nápojů "colového" typu a jedna čistě přírodní jablečná šťáva. U všech těchto nápojů byla nejdříve změřena jejich elektrická vodivost a jejich pH. Z odparků jednotlivých nápojů byly připraveny vzorky v D2O a DMSO-d6 pro 1H a 31P NMR spektroskopii. Na základě změřených 1H NMR spekter bylo porovnáváno skutečné složení nápoje se složením deklarovaným výrobcem. Pomocí 31P NMR spektroskopie byla poté ověřována přítomnost kyseliny fosforečné ve všech nápojích.
Popis
Klíčová slova
konzervanty, kyselina fosforečná, NMR spektroskopie, "colové" nápoje, preservatives, phosphoric acid, NMR spectroscopy, "cola" drinks