Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Viability and biofilm formation of Arcobacter spp. at various processing temperatures

Článekopen accesspeer-reviewedpublished version
dc.contributor.authorŠilha, Davidcze
dc.contributor.authorMorávková, Karolínacze
dc.contributor.authorŠkodová, Gabrielacze
dc.contributor.authorVytřasová, Jarmilacze
dc.date.accessioned2021-05-15T18:12:58Z
dc.date.available2021-05-15T18:12:58Z
dc.date.issued2019eng
dc.description.abstractThe genus Arcobacter has become increasingly important in recent years because some species have been considered emerging enteropathogens and potential zoonotic agents. Arcobacter spp. can be isolated from food of animal origin and from various kind of water. This study assessed the survival and biofilm activity of Arcobacter strains (including the less described A. defluvii) at processing temperatures applied in the food industry. Broth cultures of five strains were stored at various temperatures (-18, 5, 15, 25, 37 degrees C) to determine their survival. Tbsted Arcobacter strains survived freezing (for 1-7 days) and cooling (for 3-21 days) as well as long term storage (for more than 6 months) at 15 degrees C and 25 degrees C. The lethal temperature was determined for arcobacters in nutritionally distinct media (distilled water, physiological saline, brain heart infusion, semi-skimmed milk). The lethal temperatures (10 min exposure) of 50.5-56.0 degrees C, 45.5-55.0 degrees C, or 48.0-52.0 degrees C were determined for A. butzleri, A. cryaerophilus and A. defluvii, respectively. Further, the biofilm formation of arcobacters at various processing temperatures was evaluated. Intermediate or high biofilmforming activity was observed at all tested temperatures.eng
dc.description.abstract-translatedRod Arcobacter je v posledních letech v popředí zkoumání, jelikož některé druhy jsou považovány za potenciální enteropatogeny a zoonotické agens. Arcobacter spp. mohou být izolovány z potravin živočišného původu a z různých druhů vody. Tato studie hodnotí přežívání a biofilmovou aktivitu kmenů Arcobacter (včetně méně popsaného kmene A. defluvii) při teplotách zpracování používaných v potravinářském průmyslu. Bujónové kultury pěti kmenů byla testovány při různých teplotách (–18, 5, 15, 25, 37 ° C), aby se určila doba přežívání. Testované kmeny Arcobacter přežily zmražení (1–7 dní), chlazení (3–21 dní) a dlouhodobé skladování (déle než 6 měsíců) při 15 °C a 25 °C. Letální teplota pro arkobaktery byla stanovena v nutričně odlišných médiích (destilovaná voda, fyziologický roztok, mozkosrdcová infuze, polotučné mléko). Letální teploty (expozice 10 minut) 50,5–56,0 °C, 45,5–55,0 °C, respektive 48,0–52,0 °C, byly stanoveny pro A. butzleri, A. cryaerophilus a A. defluvii. Dále, byla hodnocena biofilmová tvorba arkobakterů při různých procesních teplotách. Střední nebo vysoká tvorba biofilmová aktivita byla pozorována při všech testovaných teplotách.cze
dc.formatp. 208-213eng
dc.identifier.issn1336-8672eng
dc.identifier.obd39883201eng
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/76996
dc.identifier.wos000485793000002eng
dc.language.isoengeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspublished versioneng
dc.publisherVýskumný ústav potravinárskyeng
dc.relation.ispartofJournal of Food and Nutrition Research, volume 58, issue: 3eng
dc.relation.publisherversionhttps://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=58&article=2146eng
dc.rightsopen accesseng
dc.subjectArcobacter spp.eng
dc.subjecttemperature conditioneng
dc.subjectsurvivaleng
dc.subjectlethal temperatureeng
dc.subjectinactivationeng
dc.subjectbiofilm formationeng
dc.subjectArcobacter spp.cze
dc.subjectteplotacze
dc.subjectpřežívánícze
dc.subjectletální teplotacze
dc.subjectinaktivacecze
dc.subjecttvorba biofilmůcze
dc.titleViability and biofilm formation of Arcobacter spp. at various processing temperatureseng
dc.title.alternativeŽivotaschopnost a tvorba biofilmů Arcobacter spp. za různých zpracovatelských teplotcze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
jfnr201921.pdf
Velikost:
310.81 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis: