Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza taveného sýra obohaceného přídavkem antioxidantů

Diplomová práceOmezený přístup
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Krchová, Kristýna

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato práce se zabývá analýzou tavených sýrů obohacených přídavky antioxidantů - standardních látek rutinu, kvercetinu a rakytníkového oleje. Teoretická část práce zahrnuje charakteristiku tavených sýrů a rešeršní část, která popisuje aplikace různých látek (katechinů, silic, luteinu, karotenů, kyseliny askorbové) do mléčných výrobků. Dále jsou také uvedeny základní informace o rutinu, kvercetinu a rakytníku. V praktické části byl nejprve nalezen vhodný způsob zpracování vzorků před analýzou a také byly optimalizovány chromatografické podmínky pro analýzu rutinu a kvercetinu pomocí HPLC, které byly následně použity k identifikaci a kvantifikaci jednotlivých přídavků ve vzorcích tavených sýrů. Dále bylo provedeno stanovení antioxidační aktivity všech vzorků pomocí metod ABTS, DPPH a FRAP.

Popis

Klíčová slova

tavený sýr, rutin, kvercetin, rakytníkový olej, chromatografie, antioxidační aktivita, processed cheese, rutin, quercetin, sea buckthorn oil, chromatography, antioxidant activity

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By