Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza taveného sýra obohaceného přídavkem antioxidantů

Diplomová práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorŠvecová, Blanka
dc.contributor.authorKrchová, Kristýna
dc.contributor.refereeŘezková, Soňa
dc.date.accepted2016-06-06
dc.date.accessioned2016-06-09T12:41:24Z
dc.date.available2016-06-09T12:41:24Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-05-20
dc.description.abstractTato práce se zabývá analýzou tavených sýrů obohacených přídavky antioxidantů - standardních látek rutinu, kvercetinu a rakytníkového oleje. Teoretická část práce zahrnuje charakteristiku tavených sýrů a rešeršní část, která popisuje aplikace různých látek (katechinů, silic, luteinu, karotenů, kyseliny askorbové) do mléčných výrobků. Dále jsou také uvedeny základní informace o rutinu, kvercetinu a rakytníku. V praktické části byl nejprve nalezen vhodný způsob zpracování vzorků před analýzou a také byly optimalizovány chromatografické podmínky pro analýzu rutinu a kvercetinu pomocí HPLC, které byly následně použity k identifikaci a kvantifikaci jednotlivých přídavků ve vzorcích tavených sýrů. Dále bylo provedeno stanovení antioxidační aktivity všech vzorků pomocí metod ABTS, DPPH a FRAP.cze
dc.description.abstract-translatedThis thesis deals with an analysis of processed cheese enriched with the addition of antioxidants - standard compounds rutin, quercetin and sea buckthorn oil. The theoretical part includes characteristics of processed cheese and in research part, the application of various substances (catechins, essential oil, lutein, carotene, ascorbic acid) into dairy products are described. Furthermore, basic informations about rutin, quercetin and sea buckthorn are also given. In the practical part, at first a suitable method of processing the sample, and secondly the chromatographic conditions for analysis of rutin and quercetin by HPLC were found. These conditions were then used for identification and quantification the addition of antioxidants in samples of processed cheeses. Another part was determination of antioxidant activity of all samples using methods ABTS, DPPH and FRAP.eng
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format68 s.
dc.format.extent2459345 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.signatureD35493
dc.identifier.stag30343
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/64555
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPráce není přístupná
dc.subjecttavený sýrcze
dc.subjectrutincze
dc.subjectkvercetincze
dc.subjectrakytníkový olejcze
dc.subjectchromatografiecze
dc.subjectantioxidační aktivitacze
dc.subjectprocessed cheeseeng
dc.subjectrutineng
dc.subjectquercetineng
dc.subjectsea buckthorn oileng
dc.subjectchromatographyeng
dc.subjectantioxidant activityeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleAnalýza taveného sýra obohaceného přídavkem antioxidantůcze
dc.title.alternativeAnalysis of processed cheese fortified with antioxidantseng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
KrchovaK_Analyza taveneho_BS_2016.pdf
Velikost:
2.35 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
vedouci-SvecovaB_Analyza taveneho_KK_2016.pdf
Velikost:
1.14 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
oponent-RezkovaS_Analyza taveneho_KK_2016.pdf
Velikost:
2.01 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek oponenta práce