Publikace: Studium vlivu plazmatických mastných kyselin na progresi diabetu typu 2
Konferenční objektopen accesspeer-reviewedpublishedNačítá se...
Datum
Autoři
Fialová, Pavla
Janeček, Radim
Čegan, Alexander
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Diabetes mellitus je metabolické onemocnění projevující se hyperglykémií a abnormálním metabolismem sacharidů, bílkovin a lipidů. Nejčastější formou onemocnění je diabetes mellitus 2. typu., který je charakterizován inzulínovou rezistencí, klesající produkcí inzulínu vedoucí až k eventuálnímu selhání beta-buněk pankreatu. Diabetes mellitus typu 2 se velice často vyskytuje u obézních lidí. Obezita, zejména s viscerální akumulací tuku, dyslipidémie a určité skupiny mastných kyselin způsobují inzulínovou rezistenci a zvyšují riziko vzniku diabetu. Dlouhodobé účinky určitých typů mastných kyselin na inzulínovou rezistenci a riziko vzniku diabetes mellitus 2. typu nejsou však stále úplně jasné. V nedávných studiích však byly zaznamenány potenciálně ochranné účinky mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Naproti tomu příjem nasycených a trans-nenasycených mastných kyselin je spojován se zvýšením rizika onemocnění. Cílem práce tedy bylo zjistit, jak se mění složení mastných kyselin v jednotlivých frakcích při onemocnění diabetes mellitus 2. typu a jaký vliv má tato změna na progresi onemocnění. A jestli lze tyto změny využít jako potencionální biomarkery pro odlišení osob s diabetes mellitus 2. typu od zdravých jedinců.
Popis
Klíčová slova
mastné kyseliny, diabetes mellitus, inzulínová rezistence, fatty acids, diabetes mellitus, insulin resistance