Publikace: Veganská strava: pozitivní a negativní apsekty
Článekopen accesspeer-reviewedpublishedNačítá se...
Datum
Autoři
Červenka, Libor
Brožková, Iveta
Červenková, Zuzana
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Abstrakt
Veganská strava má nízký obsah energie, nasycených mastných kyselin, ale je bohatá na polynenasycené mastné kyseliny, vlákninu a vitamíny. U veganů byl zaznamenán nízký příjem vápníku a vitamínu B12. Nízká hustota kostní hmoty u veganů však není klinicky významná. Vitamín B12 je nutné doplňovat pomocí farmakologických preparátů. Pro konzumaci veganské stravy svědčí snížené riziko vzniku srdečně cévních onemocnění a diabetu 2. typu. Při úpravě veganské stravy je z hygienického hlediska potřeba tepelné úpravy. Byla dokázána zvýšená expozice pesticidům a dusičnanům.
Popis
Klíčová slova
Vegan, výživa, nemoc, hygiena, Vegan, Nutrition, Disease, Hygiene