Publikace: Vitamín K v potravinách
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Tobiášová, Hana
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Bakalářská práce je zaměřena na vitamín K, hlavně na jeho tři formy K1, K2 a K3. V první části je popsána jeho struktura, kde se nejčastěji vyskytuje, a jeho chemické a biochemické funkce. Další část je zaměřena na jeho výskyt a formu v potravinách a potravinových doplňcích. Jsou shrnuty i informace o tom, jaká onemocnění může vyvolat nedostatek vitaminu K. Dále jsou uvedeny metody stanovení vitaminu K, jako je diferenčně pulsní polarografie a vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC), která se jeví jako nejvhodnější metoda ke stanovení obsahu vitaminu K.
Popis
Klíčová slova
vitamín K, fyllochion, menachinon, chromatografie, hypovitaminóza, vitamin K, phylloquinone, menaquinone, chromatography, hypovitaminosis