Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Vitamín K v potravinách

Bakalářská práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Tobiášová, Hana

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Bakalářská práce je zaměřena na vitamín K, hlavně na jeho tři formy K1, K2 a K3. V první části je popsána jeho struktura, kde se nejčastěji vyskytuje, a jeho chemické a biochemické funkce. Další část je zaměřena na jeho výskyt a formu v potravinách a potravinových doplňcích. Jsou shrnuty i informace o tom, jaká onemocnění může vyvolat nedostatek vitaminu K. Dále jsou uvedeny metody stanovení vitaminu K, jako je diferenčně pulsní polarografie a vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC), která se jeví jako nejvhodnější metoda ke stanovení obsahu vitaminu K.

Popis

Klíčová slova

vitamín K, fyllochion, menachinon, chromatografie, hypovitaminóza, vitamin K, phylloquinone, menaquinone, chromatography, hypovitaminosis

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By