Publikace: Vplyv smaženia živočíšných a rastlinných proteínov na kvalitu repkového oleja
Bakalářská práceopen access| dc.contributor.advisor | Červenka, Libor | |
| dc.contributor.author | Slavníková, Alžběta | |
| dc.date.accepted | 2025-08-26 | |
| dc.date.accessioned | 2025-09-08T08:59:57Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.date.submitted | 2025-06-24 | |
| dc.description.abstract | Bakalárska práca sa zameriava na porovnanie vplyvu tepelného spracovania rastlinnej (tofu) a živočíšnej (kuracie mäso) bielkoviny na kvalitu repkového oleja. Ukazovateľmi oxidácie oleja boli peroxidové číslo, p-anisidínové číslo a obsah konjugovaných diénov. Výsledky ukázali, že olej po smažení tofu vykazoval vyšší stupeň oxidácie v porovnaní s kuracím mäsom. Naopak, olej po smažení kuracieho mäsa mal vo všetkých stanovených parametroch najnižšie hodnoty. Práca poukazuje na dôležitosť výberu potraviny pri tepelnej úprave v oleji, ktorá môže výrazne ovplyvniť jeho kvalitu. | slo |
| dc.description.abstract-translated | The bachelor thesis focuses on the comparison of the influence of heat treatment of vegetable (tofu) and animal (chicken) protein on the quality of rapeseed oil. The indicators of oil oxidation were peroxide value, p-anisidine value and conjugated diene content. The results showed that the oil showed higher oxidation after frying tofu compared to chicken. On the contrary, oil after frying chicken had the lowest values in all the parameters determined. The work highlights the importance of food selection in oil cooking, which can significantly affect its quality. | eng |
| dc.description.defence | Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise. | cze |
| dc.description.department | Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.format | 46 s. | |
| dc.identifier.stag | 50194 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/85803 | |
| dc.language.iso | slo | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | |
| dc.subject | rastlinná strava | slo |
| dc.subject | bielkoviny | slo |
| dc.subject | tuky a oleje | slo |
| dc.subject | smaženie | cslo |
| dc.subject | repkový olej | cslo |
| dc.subject | plant-based diet | eng |
| dc.subject | protein | eng |
| dc.subject | fats and oils | eng |
| dc.subject | frying | eng |
| dc.subject | rapeseed oil | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Bc. | |
| dc.thesis.degree-program | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.title | Vplyv smaženia živočíšných a rastlinných proteínov na kvalitu repkového oleja | slo |
| dc.title.alternative | The efect of frying animal and plant proteins on the quality of rapeseed oil | eng |
| dc.type | bakalářská práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 2 z 2
Načítá se...
- Název:
- SlavnikovaA_VplyvSmazenia_LC_2025.pdf
- Velikost:
- 2.19 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Plný text práce
Načítá se...
- Název:
- CervenkaL_VplyvSmazenia_AS_2025.pdf
- Velikost:
- 101.98 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek vedoucího práce