Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Obraz aristokratické kuchyně v 19. století (Rozbor šlechtických rukopisných kuchařských knih, sbírek receptů a jídelních lístků)

Diplomová práceOmezený přístup
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Miklovičová, Lucie

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Předložená diplomová práce se zabývá šlechtickým stravováním v 19. století. První část je věnována zhodnocení pramenné základny a literatury k tématu. Obsahem jsou současně dílčí historie rodů, jejichž provenience pocházejí analyzované prameny. Jmenovitě se jedná o Nostitze-Rieneck, Wratislavi z Mitrovic, Kinské, Mensdorffy-poilly a Chotky. Následující kapitola se v obecné rovině zaývá tématy, která k výzkumu stravování neodmyslitelně patří-vlastní stolování, chování po usednutí za tabuli, vývoj jídelního náčiní. Třetí kapitola je věnována anylýze rukopisných šlechtických kuchařských knih a sbírek receptů z 19. století - kuchařská kniha Filipiny Schlikové, Ludmily Berchtoldové a sbérky z pozůstalosti Marie Thunové a z rodinného archivu Mensdorffů-Pouilly. Závěrečná kapitola práce se věnuje analýze jídelních lístků z rodinného archivu Chotků z období 60. let 19. století. Práce se celkově snaží prohloubit znalosti o aristokratických stravovacích zvyklostech v 19. století.

Popis

Klíčová slova

Nostitzové-Reineck, Wratislavové z Mitrovic, Kinští, Mensdorffové-Pouilly, Chotkové, kuchařské knihy, stravování, 19. století, šlechta, aristocracy, 19th century, cookbooks, boarding habits

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By