Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Obraz aristokratické kuchyně v 19. století (Rozbor šlechtických rukopisných kuchařských knih, sbírek receptů a jídelních lístků)

Diplomová práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorLenderová, Milenacze
dc.contributor.authorMiklovičová, Lucie
dc.contributor.refereeMaur, Eduardcze
dc.date.accepted2011cze
dc.date.accessioned2011-09-07T05:39:41Z
dc.date.available2011-09-07T05:39:41Z
dc.date.issued2011
dc.description.abstractPředložená diplomová práce se zabývá šlechtickým stravováním v 19. století. První část je věnována zhodnocení pramenné základny a literatury k tématu. Obsahem jsou současně dílčí historie rodů, jejichž provenience pocházejí analyzované prameny. Jmenovitě se jedná o Nostitze-Rieneck, Wratislavi z Mitrovic, Kinské, Mensdorffy-poilly a Chotky. Následující kapitola se v obecné rovině zaývá tématy, která k výzkumu stravování neodmyslitelně patří-vlastní stolování, chování po usednutí za tabuli, vývoj jídelního náčiní. Třetí kapitola je věnována anylýze rukopisných šlechtických kuchařských knih a sbírek receptů z 19. století - kuchařská kniha Filipiny Schlikové, Ludmily Berchtoldové a sbérky z pozůstalosti Marie Thunové a z rodinného archivu Mensdorffů-Pouilly. Závěrečná kapitola práce se věnuje analýze jídelních lístků z rodinného archivu Chotků z období 60. let 19. století. Práce se celkově snaží prohloubit znalosti o aristokratických stravovacích zvyklostech v 19. století.cze
dc.description.abstract-translatedThis work deals with boarding habits of aristocracy in the 19th century and related topics. First part of my work is mostly dedicated to the analysis of related literature and archival sources. This part also includes a wider introduction of the noble dynasties, later revealed as origins of the historical sources used for my research. These were Nostitz-Rieneck, Wratislavové z Mitrovic, Kinští, Mensdorffové-Pouilly and Chotkové. Following chapter deals with additional topics connected with my research of feeding in general - for example dining itself, behavior of boarders, manners behind the table or evolution of food sets. In the third chapter, I´m going through hand-written aristocratic cookbooks and recipes created originally in the 19th century. Concretely I would like to mention cookbooks of Filipina Schliková, born Nostitz, and Ludmila Berchtoldová, born Wratislav. I´ve also used archival sources in the form of recipes from the estate of Marie Thunová, born Kinská, and cooking recipes from the archive of Mensdorff-Pouilly family. The final chapter of this work is devoted to the analysis of menus from the family archive of Chotek noble family dated around 1860. My work tries to deepen understanding of cooking history and increase knowledge about catering habits of aristocracy in the 19th century.eng
dc.description.departmentÚstav historických vědcze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format112 s.cze
dc.format.extent2628073 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (sklad)cze
dc.identifier.signatureD25152
dc.identifier.stag14585cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/40854
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPouze v rámci univerzitycze
dc.subjectNostitzové-Reineckcze
dc.subjectWratislavové z Mitroviccze
dc.subjectKinštícze
dc.subjectMensdorffové-Pouillycze
dc.subjectChotkovécze
dc.subjectkuchařské knihycze
dc.subjectstravovánícze
dc.subject19. stoletícze
dc.subjectšlechtacze
dc.subjectaristocracyeng
dc.subject19th centuryeng
dc.subjectcookbookseng
dc.subjectboarding habitseng
dc.thesis.degree-disciplineKulturní dějinycze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta filozofickácze
dc.thesis.degree-nameMgr.cze
dc.thesis.degree-programHistorické vědycze
dc.titleObraz aristokratické kuchyně v 19. století (Rozbor šlechtických rukopisných kuchařských knih, sbírek receptů a jídelních lístků)cze
dc.title.alternativeImage of aristocratic cuisine of the 19th century (an analysis of aristocratic cookery - books and menus)eng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
LenderovaM_ObrazAristokraticke_LM_2011.rtf
Velikost:
144.71 KB
Formát:
Unknown data format
Popis:
posudek vedoucího
Načítá se...
Náhled
Název:
Maur_obrazaristokratické_lm.2011.doc
Velikost:
32 KB
Formát:
Microsoft Word
Popis:
posudek oponenta
Načítá se...
Náhled
Název:
MiklovičováL_Obraz šlechtické_ML_2011.pdf
Velikost:
2.51 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
diplomová práce