Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza významných bioaktivních látek ve stévii sladké

Diplomová práceOmezený přístup
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Krejčová, Dana

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato diplomová práce se zabývá analýzou významných bioaktivních látek ve stévii sladké. Práce zahrnuje literární rešerši, ve které jsou shrnuty základní vlastnosti stévie sladké včetně jejich pozitivních účinků na lidské zdraví. Dále pak je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity, stanovení celkového obsahu fenolických látek a stanovení celkového obsahu flavonoidů ve vzorcích. V experimentální části byly ve stévii identifikovány a kvantifikovány vybrané fenolické kyseliny (kávová a chlorogenová), flavonoidy (rutin, kvercetin, apigenin) a steviolglykosidy (steviosid, rebauidosid A) pomocí dvou chromatografických metod. Další součástí této práce je spektrofotometrické stanovení antioxidační aktivity, stanovení celkového obsahu fenolických látek a stanovení celkového obsahu flavonoidů ve vzorcích stévie sladké. Antioxidační aktivita byla měřena pomocí čtyř principielně rozdílných metod ? metoda DPPH radikálu, ABTS, FRAP metoda a metoda ?-karotenového bělení. Pro chromatografické analýzy a spektrofotometrická stanovení byly použity tři vzorky sušených rostlin, dva vzorky čerstvých rostlin a dva vzorky, které byly připraveny sušením v laboratoři. Pro extrakci sledovaných látek byl použit 50% vodný roztok metanolu a voda jako extrakční činidla.

Popis

Klíčová slova

Stevia rebaudiana Bertoni, steviosid, rebaudiosid A, antioxidační aktivita, flavonoidy, stevioside, rebaudioside A, antioxidant activity, flavonoids

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By