Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Testování antimikrobiálních účinků přírodních extraktů na vybrané zástupce rodu Arcobacter

Diplomová práceOmezený přístup
Načítá se...
Náhled

Datum

2016

Autoři

Šubrtová, Martina

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato práce pojednává o poměrně nedávno objeveném rodu bakterií Arcobacter, o jeho historii, morfologii, kultivaci, onemocnění, která tato bakterie mohou způsobovat a také o možnostech prevence těchto onemocnění. Zejména se zaměřuje na testování antimikrobiálních účinků extraktů z vybraných přírodních produktů vůči této bakterii. V práci jsem testovala inhibiční efekt extraktu brusinky, hřebíčku, plodů a semínek vinné révy, semínek granátového jablka, zeleného, bílého a černého čaje, čaje Pu-Erh, zrnkové a rozpustné kávy. Jelikož se stále objevují nové rezistence různých bakterií k jednotlivým typům antibiotik, je nutné hledat i přírodní alternativy těchto antimikrobiálních léků. Po dalším testování by se některé látky mohly stát potenciálním prostředkem v "boji" s mikroorganismy nejen v potravinářském průmyslu.

Popis

Klíčová slova

Arcobacter, antimikrobiální aktivita, extrakt, brusinka, hřebíček, vinná réva, granátové jablko, čaj, káva, disková difuzní metoda, mikrodiluční metoda, Arcobacter, antimicrobial activity, extract, cranberries, clove, grape, pomegranate, tea, coffee, disk diffusion method, microdilution method

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By