Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Třísloviny v čajích a bylinných nápojích

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorAdam, Martin
dc.contributor.authorLýsek, Miroslav
dc.date.accepted2025-08-25
dc.date.accessioned2025-09-08T08:59:59Z
dc.date.issued2025
dc.date.submitted2025-06-26
dc.description.abstractTato bakalářská práce zkoumá problematiku čajů a bylinných nápojů s hlavním zaměřením na třísloviny. Práce zahrnuje literární rešerši, která poskytuje teoretický základ pro danou oblast. Dále jsou popsány základní postupy zpracování a přípravy čajů a bylinných nápojů. V rámci práce je definována a charakterizována povaha tříslovin, včetně popisu a vlastností základních typů přítomných v těchto nápojích. Diskutovány jsou i rozdíly ve složení tříslovin v závislosti na způsobu přípravy. Součástí práce je také diskuze o zdravotních aspektech konzumace zmíněných nápojů. Práce tak poskytuje ucelený pohled na význam tříslovin v čajích a bylinných nápojích. Poznatky z teoretické části byly ověřeny prostřednictvím senzorické analýzy, která potvrdila vliv způsobu přípravy na výsledné složení tříslovin v čaji.cze
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis examines the issue of teas and herbal beverages with a focus on tannins. The thesis includes extensive literature research, which provides a theoretical basis for the given area. Additionally, the basic procedures for the processing and preparation of teas and herbal beverages are described. The thesis defines and characterises the nature of tannins, including a description and properties of the basic types present in these beverages. Differences in the composition of tannins, depending on the method of preparation, are also discussed. The thesis also includes a discussion of the health aspects of consuming these beverages. Thus, the thesis provides a comprehensive view of the importance of tannins in teas and herbal beverages. The theoretical findings were verified by sensory analysis, which confirmed the influence of the method of preparation on the final composition of tannins in tea.eng
dc.description.defenceStudent seznámil členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byl seznámen s posudkem vedoucího bakalářské práce. Student odpověděl na otázky členů zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format44 s.
dc.identifier.stag50461
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/85811
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectčajcze
dc.subjecttříslovinycze
dc.subjecttaninycze
dc.subjectsenzorická analýzacze
dc.subjectzdravotní rizikacze
dc.subjectzdravotní benefitycze
dc.subjectteaeng
dc.subjecttanninseng
dc.subjectsensory analysiseng
dc.subjecthealth riskseng
dc.subjecthealth benefitseng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programHodnocení a analýza potravincze
dc.titleTřísloviny v čajích a bylinných nápojíchcze
dc.title.alternativeTannins in teas and herbal drinkseng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
LysekM_TrislovinyCajich_MA_2025.pdf
Velikost:
1012.64 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
AdamM_TrislovinyCajich_ML_2025.pdf
Velikost:
257.69 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce