Publikace: Třísloviny v čajích a bylinných nápojích
Bakalářská práceopen access| dc.contributor.advisor | Adam, Martin | |
| dc.contributor.author | Lýsek, Miroslav | |
| dc.date.accepted | 2025-08-25 | |
| dc.date.accessioned | 2025-09-08T08:59:59Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.date.submitted | 2025-06-26 | |
| dc.description.abstract | Tato bakalářská práce zkoumá problematiku čajů a bylinných nápojů s hlavním zaměřením na třísloviny. Práce zahrnuje literární rešerši, která poskytuje teoretický základ pro danou oblast. Dále jsou popsány základní postupy zpracování a přípravy čajů a bylinných nápojů. V rámci práce je definována a charakterizována povaha tříslovin, včetně popisu a vlastností základních typů přítomných v těchto nápojích. Diskutovány jsou i rozdíly ve složení tříslovin v závislosti na způsobu přípravy. Součástí práce je také diskuze o zdravotních aspektech konzumace zmíněných nápojů. Práce tak poskytuje ucelený pohled na význam tříslovin v čajích a bylinných nápojích. Poznatky z teoretické části byly ověřeny prostřednictvím senzorické analýzy, která potvrdila vliv způsobu přípravy na výsledné složení tříslovin v čaji. | cze |
| dc.description.abstract-translated | This bachelor thesis examines the issue of teas and herbal beverages with a focus on tannins. The thesis includes extensive literature research, which provides a theoretical basis for the given area. Additionally, the basic procedures for the processing and preparation of teas and herbal beverages are described. The thesis defines and characterises the nature of tannins, including a description and properties of the basic types present in these beverages. Differences in the composition of tannins, depending on the method of preparation, are also discussed. The thesis also includes a discussion of the health aspects of consuming these beverages. Thus, the thesis provides a comprehensive view of the importance of tannins in teas and herbal beverages. The theoretical findings were verified by sensory analysis, which confirmed the influence of the method of preparation on the final composition of tannins in tea. | eng |
| dc.description.defence | Student seznámil členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byl seznámen s posudkem vedoucího bakalářské práce. Student odpověděl na otázky členů zkušební komise. | cze |
| dc.description.department | Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.format | 44 s. | |
| dc.identifier.stag | 50461 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/85811 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | |
| dc.subject | čaj | cze |
| dc.subject | třísloviny | cze |
| dc.subject | taniny | cze |
| dc.subject | senzorická analýza | cze |
| dc.subject | zdravotní rizika | cze |
| dc.subject | zdravotní benefity | cze |
| dc.subject | tea | eng |
| dc.subject | tannins | eng |
| dc.subject | sensory analysis | eng |
| dc.subject | health risks | eng |
| dc.subject | health benefits | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Bc. | |
| dc.thesis.degree-program | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.title | Třísloviny v čajích a bylinných nápojích | cze |
| dc.title.alternative | Tannins in teas and herbal drinks | eng |
| dc.type | bakalářská práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 2 z 2
Načítá se...
- Název:
- LysekM_TrislovinyCajich_MA_2025.pdf
- Velikost:
- 1012.64 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Plný text práce
Načítá se...
- Název:
- AdamM_TrislovinyCajich_ML_2025.pdf
- Velikost:
- 257.69 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek vedoucího práce