Publikace: Třísloviny v čajích a bylinných nápojích
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato bakalářská práce zkoumá problematiku čajů a bylinných nápojů s hlavním zaměřením na třísloviny. Práce zahrnuje literární rešerši, která poskytuje teoretický základ pro danou oblast. Dále jsou popsány základní postupy zpracování a přípravy čajů a bylinných nápojů. V rámci práce je definována a charakterizována povaha tříslovin, včetně popisu a vlastností základních typů přítomných v těchto nápojích. Diskutovány jsou i rozdíly ve složení tříslovin v závislosti na způsobu přípravy. Součástí práce je také diskuze o zdravotních aspektech konzumace zmíněných nápojů. Práce tak poskytuje ucelený pohled na význam tříslovin v čajích a bylinných nápojích. Poznatky z teoretické části byly ověřeny prostřednictvím senzorické analýzy, která potvrdila vliv způsobu přípravy na výsledné složení tříslovin v čaji.
Popis
Klíčová slova
čaj, třísloviny, taniny, senzorická analýza, zdravotní rizika, zdravotní benefity, tea, tannins, sensory analysis, health risks, health benefits